Objavljeno: 16/03/2023 Objavio: admin omentari: 0

Željan Ban ( 59 ) rođen je u Osijeku. Sa svojom porodicom suprugom i dvoje djece danas živi u Čepinu. Po zanimanju je inženjer građevinarstva. Zbog beneficiranog radnog staža ranije odlazi u penziju i tad počinje da traži načine gdje kako i na koji način da troši svoju energiju, ali i slobodno vrijeme.

Kao čovjek od tehnike, ljubitelj novih tehnologija, odmah se okušao u izradi malih aplikacija za mobilne uređaje, ali kada je vidio da to zna upoznao  se s tehnologijom 3D printanja i izrade digitalnih 3D modela.

Tako da možemo reći da se Željan bavi izradom 3D digitalnih modela i 3D printanjem tih modela. Počevši da se bavi 3D printanjem ostao je zatečen činjenicom da 3D printanje za razliku od programiranja omogućuje da relativno brzo vidite ili dobijete konačni rezultat svog rada.

“Izraditi digitalni 3D model i isprintati ga možete za par sati do par dana” ispričao nam je Željan te dodao kako je kreativnost za njega bila pravo otkriće i prilika da iskoristi tehnička znanja i iskaže svoju kreativnost.

U početku je  izrađivao 3D modele prema svojim željama, male skulpture i dekorativne elemente za porodicu  i prijatelje. Tim radovima je i osvojio nagrade na specijaliziranim stranicama koje sponzoriraju proizvođači 3D printera. To su modeli “Lice na dlanu” ili “4 lica na vazi”, ali i skulptura “Žena u dvojbi” koju sam radio za prijateljicu uz promociju njezine knjige.

Nije razmišljao o tome kao o poslovnoj aktivnosti. Igrao se sa mogućnostima digitalne obrade  3D modela, pa je tako izradio model uskršnjeg zeca, uskršnjeg jajeta i popularnog medvjedića Teddy beara sa srcem u rukama.

Kako je sve objavljivao na svojoj javnoj Facebook stranici “3D print by Zeljan” počeli su upiti od strane rodbine, prijatelja i poznanika gdje su pitali da im Željan napravi mnogo toga. Bilo je upita za kuglice za bor s imenom, uskršnja jaja s imenom, toppere za torte, poklone za Valentinovo ili za učiteljice na kraju školske godine. Svi oni nakon što su bivali oduševljeni onim što Željan uradi za njih su pravili preporuke za njegov rad te je na taj način ušao na tržište i otvara kućnu radinost.

Iako najčešće radi radove po željama njegovih kupaca nije odustao od toga da zadrži svoju inventivnost-kreativnost pa i dalje izrađuje modele na svoj način, modele koji se ne mogu  kupiti negdje u trgovini, onako personalizirani. Takva izrada 3D modela i 3D printanje ga kako kaže opušta i ispunjava i zaista uživa u tome što radi.

Za svoj brend kaže da je prepoznatljiv baš po tim personaliziranim 3D modelima bilo da se ta personaliziranost ogleda u imenu, nekom detalju koji obilježava osobu koja naručuje. Također istako je kako prepoznatljivost njegovog brenda smatra i to što modeli koje radin pokrivaju gotovo sva događanja u toku godine, od onih novogodišnjih, pa do  različitih vjerskih blagdana, ali i rođendane, vjenčanja, krštenja..

“Tu je i cijeli niz mali stolnih ili zidnih dekoracija bilo za osobno korištenje. ali i za poklone. Ja sam posebno zadovoljan modelom Grlica prijateljstva, po uzoru na film Sam u kući”, kazao je za naš portal Željan te dodao kako ideje pronalazi na internetu, svijetu oko sebe, ali često inspiracija dođe gledajući slike ili osluškujući želje i ideje kupaca.

Asortiman njegovih proizvoda je veoma širok pa tu možemo naći: popularne grlice prijateljstva izrađene po uzoru na film Sam u kući, znak beskonačne ljubavi s imenima para ili obitelji,  drvo ljubavi koje ne izrađujem samo za parove nego i za cijele porodice, popularni pokloni 3D imena ili medvjedić s podacima s rođenja djeteta,  tricikli kao nosači butelje vina, dekorativne i zanimljive pločice za ulazna vrata…

“Svi modeli su drugačiji od onoga što je na tržištu ili ja barem pokušavam da su drugačiji. Tu dolazi do personalizacije. Npr i topper za tortu nije samo Sretan rođendan, on mora obilježavati  osobu kojoj je namjenjen,ne biti samo ukras za tortu koji će se baciti, nego mora biti i trajna uspomena koju ćete sačuvati, mora imati i svoju dekorativnu vrijednost da je čuvate na komodi, polici ili radnom stolu”, opisao je Željan svoje proizvode te dodao kako je njegova komunikacija s potencijalnim kupcima najčešće preko facebooka odnosno messengera, gdje odgovara na upite i objašnjava kako bi konačni proizvod trebao izgledati Nakon dogovora izrađuje digitalni 3D model i šalje sliku kako bi proizvod izgledao. Kad je proizvod gotov dogovori se način isporuke. Obzirom ima registriranu djelatnost plaćanje se vrši preko žiro računa, a potom se rad  dostavlja poštom.

Kad su upitanju planovi i očekivanja za naredni period Željan je istakao kako u novoj poslovnoj godini očekuje  lagani rast broja vjernih kupaca. Jer kako kaže imati vjerne kupce koji piznaju asortiman i redovito naručuju su najvažniji. Od njih redovno dobija i sugestije za nove proizvode. Planira naravno i raditi na novim kreacijama te već ima neke ideje u svojoj glave, a neke su i započete. I ono što još priželjkuje je povečanje broja kupaca u inostranstvu, tačnije van granica Hrvatske.

Svojim uspjehom smatra svaki gotovo proizvod s kojim su on, ali i njegovi kupci zadovoljni. Smatra da svoj posao radi veoma dobro, a kako kaže tome svjedoči večina kupaca koji se vračaju po još njegovih radova. Međutim kao neke od svojih posebnih uspjeha istako je osvajanje prigodnih nagrada koje je osvojio sa svojim 3D modelima na natječajima koje organiziraju prozvođači 3D printera, mnogobrojne članke od strane popularnih influensera, kao i spominanje njegovog rada na portalu NOVE TV.

“Volim lijepe stvari, a sam izraditi bilo što mi predstavlja posebno zadovoljstvo, baš me ispunjava. Ispunjava me ponosom, pa se mogu i moram time pohvaliti. Raditi bilo što svoje, iskazati svoju kreativnost. To je jače od mene. Biti kreativan to je za mene stil života”, kazao nam je na kraju razgovora Željan te svima poručio da ostanu svoji i nikad ne posustanu jer osječaj ličnog zadovoljstva izrađenim proizvodom je neprocjenjiv.

Sve Željanove radove možete pogledati na njegovoj Facebook stranici i na Instagram profilu.

Leave a Comment