Objavljeno: 24/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Selma Rahić je rođena i Sjenici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Trenutno završava master studije regionalnog planiranja i geoinformatike u Ljubljani. Govori četiri strana jezika i interesuje se za svaki vid unapređenja sebe kao ličnosti. U slobodno vrijeme se bavi grafičkim dizajnom.
Grafičkim dizajnom se počela baviti kada je imala 22 godine. Slučajno je naišla na reklamu na kojoj je pisalo “počnite se baviti grafičkim dizajnom”. U tom periodu je kako kaže o grafičkom dizajnu znala samo nešto malo, površno. Ta reklama ju je doista zainteresirala pa se potrudila da nešto više nauči o svemu tome. Na internetu je gledala razne tutorijale kako započeti, koje programe za dizajniranje je najbolje koristiti i slično. Vrijeme je prolazilo, a Selma je učila sve više i više te otkrila da je našla svoj novi omiljeni hobi.
Taj tadašnji hobi danas je prerastao u ozbiljan posao s određenim ciljem. Selma je tačno znala kako želi da izgleda njen napredak.
Iako su godine rada iza nje Selma ističe kako ni danas dan ne može reći da je postigla puni potencijal, ali da je izuzetno zadovoljna putanjom kojom njen rad ide i napreduje.
“Jedina stvar na koju sam pokušavala sebe da podsećam konstantno je da nikako ne dozvolim da dizajn radim zbog novca, jer sam znala da na taj način mogu doći do stanja prezasićenosti i izgubiti početni cilj sa kojim sam krenula”. ispričala je Selma te dodala kako grafički dizajn za nju predstavlja kreativnost, uživanje u sopstvenoj mašti i sposobnostima koje konstantno unapređuje.
Iako u današnje vrijeme biti dizajner nije nikakva novina, kroz naše priče susreli smo se s mnogo njih našu Selmu ta ista činjenica nije pokolebala. Nikad to nije gledala kao razlog da se prestane baviti dizajnom. Naprotiv smatra da ni jedan dizajner nije isti, da svi grade neku svoju autentičnost, niko od njih ne nalazi inspiraciju na istim stvarima, mjestima i slično.
Selmin brend nosi naziv “Bambi designs”. Upravo i shodno nazivu njeni dizajni su puni detalja, veselih tonova i skrivene priče unutar ilustracija.
Način na koji je Selma odlučila da predstavi svoj rad publici konkretno je vezan za društvene mreže. Na tim platformama klijenti imaju mogućnost pogledati njene radove te ukoliko im se dopadne to sto radi mogu da je kontaktiraju putem direktne poruke na njenoj Facebook stranici ili putem e – maila koji je naznačen u opisu stranice.
“Nakon što se klijenti jave, potrebno je da kroz nekoliko pitanja i potpitanja dobijem više informacija o tome šta klijent zapravo želi i na koji način je to moguće ostvariti. Nakon nekih prvih predloga ja krenem sa dizajniranjem i dogovaram se sa klijentom dok ne dobijemo krajnji rezultat, sa kojim su obe strane zadovoljne”, ispričala je Selma o svom načinu komunikacije i rada s klijentima.
Inspiraciju pronalazi u različitim stvarima, ali ono što ponajviše utiče na njenu odluku kako krenuti i na šta se fokusirati su zapravo detalji i želje koje formiraju njeni klijenti.
Kad su u pitanju planovi za neko buduće vrijeme Selma ističe kako je njen prvi i osnovni plan da bude dosljedna tome da dizajn nikad ne gleda kroz novac. Ona smatra da na taj način može da dođe do toga da izgubi zainteresiranost prema ovom poslu. Želi također da se njen napredak primjećuje iz godine u godinu, ali isto tako ne želi sebi davati nikakva ograničenja koja će dovesti do toga da radi preko svojih mogućnosti.
“Ono na šta sam posebno ponosna kada je u pitanju moj rad na ovom polju je najnoviji tip mog zalaganja na društvenoj mreži TikTok gde sam od skoro počela da prezentujem svoj rad. Jako sam zadovoljna da je jako dobro prihvaćen i da neki od mojih videa broje hiljade pregleda i na stotine lajkova i komentara”, kazala nam je Selma, a njena poruka za kraj razgovora za sve njene, ali i naše pratioce je da rade na svojim snovima, da ostvaruju sebi date ciljeve jer kako kaže zadovoljstvo koje se osjeća nakon što se vide i najmanji rezultate rada su neizmjerni.
Selmine radove možete pronaći na Facebook stranici, Instagram profilu i TikTok.

Leave a Comment