Objavljeno: 19/06/2023 Objavio: admin omentari: 0

Sanja Birač dolazi nam grada u Hrvatskoj, Čakovca. Radi kao direktor u trgovini koja se bavi uvozom, vele i maloprodajom vijčane robe. Istakla je kako je ona bukvalno živi u muškom okruženju, jer uz posao gdje prevladavaju uglavnom muškarci kad dođe kući dičekaju je njen suprug i 2 sina. Istakla je kako je posebno ponosna što je bila dio projekta Tete pričalice-tete koje u bolnicama čitaju priče malim bolesnicima, te sa istim su osvojile i titulu Ponos Hrvatske. U slobodno vrijeme Sanja voli da se druži s dragim prijateljima, putovanja, šetnje prirodom, ribolov s mužem, kafu na nekoj terasici i koncerte. Najviše ju kaže veseli kad vidi da je nekog iz svoje blizine dotakla svojim razmišljanjem ili potakla da krene u neki svoj svijet.
Sanja je vlasnica obrta “RIKA” koji je baziran na izradi nakita, ukrasa i suvenira tehnikom tačkanja.
Ističe kako nikad nije unaprijed razmišljala o uspjehu kojeg želi postići. Mnogo važnije joj je bilo da je sretna i zadovoljna u onome što radi, jer radeći to otkrila je mir u sebi.
Asortiman ponude kod Sanjinog obrta čine: naušnice, ogrlice, prstene, narukvice, zidne satove, slike, torbice, a sve to radi sa prepoznatljivim stilom tačkanja.
Inspiraciju za svoje predivne radove Sanja ističe da pronalazi svuda oko i u sebi. Ponekad joj se dogodi da već legne u krevet i ustane da uradi nešto jer joj je u tom momentu sinula neka ideja.  
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Kad se okrenem iza sebe shvaćam da me kreativnost prati cijeli moj život. Od pjevanja i recitiranja kao dijete, do pisanja pjesama kao tinejđerica….pa sve do izrade aranžmana za prigodne prilike, kod kojih sam konačno shvatila da moram krenuti u svijet kreative. Tada nisam znala da, kad se kreneš otvarati prema sebi i svijetu u sebi, pronađeš mnoga vrata koja se jednostavno otvaraju sama od sebe i vode te putevima za koje ni ne znaš da u tebi postoje. Obrt sam otvorila pred 3 godine i u početku sam se bavila izradom vjenčića od prirodnog suhog cvijeća dok me jednom nisu našle mandale i potpuno me zaokupirale. Već 2 godine bavim se izradom nakita, ukrasa i suvenira tehnikom točkanja akrilnim bojama.
Koji proizvod iz vašeg asortimana je vama lično omiljeni
Najviše od svega volim raditi personalizirane stvari jer svaka od njih ima neku svoju priču kojom mi moje dame prenose svoje želje…tada i ja postajem dio te priče jer u nju unosim svoju dušu i strast.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Moji proizvodi su puni pozitive, mira i sreće jer bez toga ne bi mogli ni nastati.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Sve počinje sa idejom u mojoj glavi koju skiciram na papir, suprug vektorizira i nakon toga se reže iz drva. Nakon rezanja se čisti, spreja sa obje strane i suši. Za taj dio pripreme je zadužen suprug. Kad je suho tada se ukrašava akrilnim bojama, suši, lakira kako bi se zaštitilo i sklapa u željeni oblik nakita. Kod sklapanja koristim medicinski čelik tako da moje naušnice mogu nositi i dame koje muči alergija.
Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
Vremena su izazovna i u narednih godinu dana ne očekujem neke velike pomake, no međutim, kako sam zadovoljna sa trenutnom situacijom jer mi je najvažnije kad vidim da su dame zadovoljne izabranim, nadam se barem istome.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Posebno sam ponosna što sam sudjelovala na Vatrometu mode u Čakovcu, sa mojom prvom revijom nakita.
Možete li nam ukratko opisati ono što osječate u momentima dok pravite Vaše radove?
Moje radove radim uglavnom noću, kad me više nitko ne treba, kad mi ne zvone telefoni i kad imam potpuni mir…tada uživam u svojem svijetu točkica. Još uvijek se desi da sama sebi ne vjerujem da netko želi nositi nakit koji sam ja izradila.

“Svi koji se bave ručnim radom dobro znaju da je to posao koji traje 24 sata dnevno jer to je strast koja te okupira…mislim da ljudi osjete dali je neki proizvod rađen srcem ili samo da bi se prodao. Zato bi poručila svima koji se bave ručnim radom, ako radite dušom i srcem, to će se sigurno prepoznati”, poručila je na kraju našeg razgovora Sanja čije radove možete pogledati na njenom Facebook profilu.

Leave a Comment