Objavljeno: 09/09/2022 Objavio: admin omentari: 0

Belmina Šišić živi u Tešnju, pola radnog vijeka je provela kao medicinski radnik 20 tačnije kao instrumentarka u operacionoj sali tako da joj je kreativan rad došao kao jedan vid terapije, kao nešto što bih ju oraspoloži nakon napornog dana. Belmina se bavi šivenjem svega i svačega.
Belminina rahmetli mama bila je šnajderica, a ona je to iskoristila. Naime dok je njena mama šivala Belmina se uvijek motala tu negdje oko nje i mašine i čekala ostatke krpica da nešto napravi.
Otkrila je kako se sjeća svog prvog rada koji je napravila. To je bio sivi miš koji je zaista nakon završetka ličio na pravog pravcatog miša.
“Nakon što sam napravila tog svog prvog zaista realističnog miša odlučila sam prepasti svoju stariju sestru. Ne znam zašto me niko nije pohvalio kako sam ga napravila, ali su me iskritikovali što sam istraumirala sestru”, ispričala nam je Belimna anegdotu sa mišem i dodala kako je ljubav prema krpicama I šivenju ostala do danas.
Niz teških događaja doveli su do toga da je napustila posao u struci i trenutno se bavi ovim kreativnim radom. Sve ono što izlazi iz Belminine radionice velikim djelom vezano je za šivenje.
S obzirom da pored šivenja voli I tehniku veza prvi proizvodi koje je prodavala su bili torbe i vezeni jastuci. Kupci su joj u početku bili prijatelji i rodbina, a onda su se preko njih širile preporuke te se prodaja počela pomalo, ali sigurno širiti na sve strane naše lijepe BiH.
Danas nakon dosta rada u truda ponuda naše Belmine je raznovrsna i mogu se naći: sedžade, razni setovi za bebe, jastuci, kecelje za kuhanje, a što je najvažnije sve je to personalizirano, unikatno i po želji svakog kupca ponaosob.
“Teško je izdvojiti ono što mi je najomiljenije, ali rekla bih da su to buketi od marama jer nekako se baš opuštam u njihovoj izradi”, kazala je za naš portal Belmina te dodala kako smatra da njeni proizvodi odišu nekom posebnom ljubavlju jer nje najviše unosi u svoj rad.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu
Kada prima narudžbu voli da joj se sto opširnije objasne želje, od boje do svih drugih detalja. Mada kako kaže najsretnija je onda kada joj kažu da njoj prepuštaju odabir i da ne sumnjaju u njen kreativni izbor. Tada nekako radi pod manjim pritiskom tj.opuštenije. Nikad nemam neki određeni plan prilikom izrade. Ako je tema npr.bubamara pronađem motiv isprintam, a onda usklađujem boje.Da li ce ta bubamara letjeti, stajati biti u nekoj haljinici ,sa šeširom to nikada ne znam na samom početku. Mašta jednostavno uradi svoje. Inspiraciju pronalazim u datom trenutku izrade nekako samo dođe. Moram priznati dosta prijedloga daju i sami kupci pa ih ja obradim svojom maštom.
U zadnje vrijeme počela je da radi na izradi odjevnih predmeta te za naš portal otkrila kako se tome planira aktivno posvetiti. Osim ovog plana, negdje duboko u sebi iako to iziskuje mnogo ulaganja ima želju da otvori svoju malu radnju koja bi bila prepoznatljiva po divno uređenom izlogu koji bi privlačio poglede.

Njen najveći uspjeh je kako kaže to što joj se njeni kupci vračaju i iznova i iznova poručuju još i što osim redovne kupovine kod nje svojim prijateljima poznanicima rodbini…preporučuju Belminine kreacije. Svaka preporuka svaki novi kupac joj daje mnogo samopouzdanja te se sa svakim novim radom kreativno nadograđuje i nauči nešto novo. Uvijek nastoji na poruke odgovoriti u što kraćem roku. Uz svaku veću kupovinu uvijek je neko iznenađenje, a većinom iznenadi i one koji ju oduševe svojom ljubaznošću i zahvalnošću.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Svi oni koji imaju nekog dara neka rade na svojoj kreativnosti. Svaki novi rad koji urade dat će neko unutrašnje zadovoljstvo. Neka poklanjaju svojim voljenim osjećat će se prelijepo i zbog toga jer su nekog usrećili, a sebe najviše. Poslije će njihov rad i da unovče. Bitna je ljubav i želja da svaki novi rad bude bolji i kvalitetniji.

Svi Belminini radovi se mogu naći na Facebook stranici UNIKATNI RUCNI RAD BEL-BERIL

Leave a Comment