Objavljeno: 14/12/2022 Objavio: admin omentari: 0

Edina Kruško (39 ) živi u Novim Miljanovcima kod Tešnja. Dijete je rastavljenih roditelja, hranili su je i odgajali sva njena rodbina i poznanici. Udata je za divnog muža koji je njena najveća podrška uz četiri krune njihove ljubavi, njihovu dječicu. Završila je Mašinsko tehničku školu u Tešnju. Edina nema radnog iskustva u struci, ali se zahvaljujući mužu, počela baviti kreativnim radom. Za sebe kaže da je marljiva, uporna, smirena i kreativna.

Edina se bavi laserskom izradom proizvoda od drveta, a 2016 g. je prijavila svoju samostalnu zanatsku radnju REZBARIJA KRUŠKO koja još radi.
Edinin kreativni rad započeo je 2015. godine kada se njen muž zbog nedostatka posla vratio iz Italije. Po povratku iz inostranstva Edinin muž kupuje laser mašinu možda prvu na području Tešnja. Uz njega je bila od samog početka, kupila nove ideje, mogućnosti i novo znanje. To je išlo postepeno, korak po korak dok sebi nisu priuštili dvije kompjuterski vođene mašine. Odluka o nabavio CNC mašine je rezultirala je da Edina postane poznata širom BiH kao neko od koga možete naručiti sve što vam treba od drveta
“Muž je radio na većoj CNC mašini koja je radila zahtjevnije obrade drveta poput dizajniranja i izrezivanja oblina i dijelova za namještaj, a ja sam pak, imala nešto manje u čemu sam se bolje vidjela, a to je CNC laser mašina“ – rekla je Edina te dodala kako na samom početku svog rada nisu ni razmišljali o nekom uspjehu
Za njihov brend Edina kaže da je prepoznatljiv po kućicama za djevojčice koje su jedine tog oblika koje oni rade na području BiH. Proizvodi osim kućica koje možemo naći u Edininoj radionice su: kućice za ptice, kućice za mace, toperi, razni oblici sa personalnim posvetom sa gravurom, držači za medalje, držači za Ku”an, satovi, samostojeći personalni natpisi, dekoracije za svadbe, stalci za torte i slatko, kutijice, gravirane posvete raznih oblika, daske za posluživanjem, satovi, levhe..
Od svega nabrojanog Edina nam je odala kako najviše voli raditi Topere i posvete. jer tu upotrijebi svoje znanje, vještine i maštu.
Kada uđe u radnju bitno joj je da ju niko ne ometa, da se može usredotočiti na izradu, pratiti redoslijed rada, naravno tu uvijek neko bude da pripomogne da rad koji radi uradi što je bolje moguće u dogovorenom roku s kupcem.
Dok pravi radove osjeća zadovoljstvo činjenicom da ljudi cijene njihov trud i podrzavaju njihov rad te srecu što su bas oni odabrani za izradu poklona za nečiju dragu osobu.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Naši proizvodi su ukrasi za razne potrebe za kuću ili stan. Rađeni su sa puno ljubavi, truda i pažnje.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Svoje narudžbe zaprimim i što brže da stignem izraditi, prilikom izrade konsultujem se sa naručiocem oko izrade. Kada je proizvod odrađen ako je u mojoj bližoj okolini dostavim na adresu, ako ne pakujem za slanje poštom…

Kako Vaši ukućani i Vaša okolina reaguje na Vaš rad? Muž mi je najveća podrška, djeca isto ponekada pomažu, komšije također koji su u proizvodnji negdje drugo jako mi puno savjeta daju, često kupuju od mene poklone za drage im osobe, i preporučuju drugima naše proizvode.
Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Nemam ništa posebno jer su proizvodi razni i stalno se prebacujem sa jednoga na drugi nisu to neke serije jednih proizvoda samo je to par komada.

Ko ili što je bila Vaša najveća motivacija da se počnete baviti kreativnim radom ? Najveća motivacija mi je činjenica da iz običnog komada drveta kreiramo jako zanimljiv ukras ili korisni svakodnevni predmet.
Edinina poruka za sve sadašnje, ali i buduće kreativce je da ono što rade, rade s ljubavlju, da vjeruju u sebe i nikad ne odustaju, a njene radove možete pogledati na Facebook stranici.

Leave a Comment