Objavljeno: 12/10/2022 Objavio: admin omentari: 0

Emira Murtić ima 25 godina završila je pedagoški fakultet, smjer Engleski jezik i književnost, a u slobodno vrijeme se bavi izradom ručnih radova. Za sebe kaže da je veoma kreativna osoba, uživa u stvaranju nečeg novog i lijepog. Emirina najveća ljubav je ručno oslikavanje posuđa svih vrsta.
“Krajem 2020. godine u toku je bilo moje pisanje diplomskog rada i bilo mi je potrebno nešto u čemu ću moći uživati i odmoriti mozak u pauzama od pisanja rada. Ideju o oslikavanju posuđa sam pronašla na internetu i odlučila to isprobati. Naručila boje, kupila nešto posuđa i tako je sve počelo. U jednom momentu sam shvatila da imam previše oslikanog posuđa oko sebe s kojim ne znam šta da radim, pa sam odlučila otvoriti Instagram nalog i da pokrenuti svoj mali “biznis”, ispričala je Emira na početku priče za naš portal.

Kako je Emirino uplovljavanje u kreativni svijet počelo sasvim slučajno iz potrebe da pronađe nešto što će ju opustiti u pauzama između pisanja diplomskog rada ističe kako zaista nije zamišljala niti se nadala da će jednog dana na društvenim mrežama imati svoju stranicu i prodavati svoje radove.
Za svoj brend kaže da je prepoznatljiv po tome što posuđe uglavnom oslikava po željama i narudžbama njenih kupaca. Oni osmisle, a ona pretvori u realnost.
Kad govorimo o motivima Emira nam je odala da oslikava skoro sve i da nikada nikog nije odbila, ali priznaje da je bilo zaista izazovnih zamisli njenih kupaca.
Posuđe koje najčešće oslikava su čajnici i šolje, ali i bilo šta drugo što kupac poželi od posuđa. Tako da kod Emire možemo pronaći i oslikane zdjele, fildžane, pepeljare pa čak i flaše.
“Meni lično omiljene su one narudžbe koje imaju neku priču. Najčešće su to pokloni za dragu osobu, pa to bude neki citat, draga uspomena, omiljena serija ili film i slično. Nešto što spaja te dvije osobe postane motiv na posuđu, mislim da je to odličan poklon”, ispričala je Emira i dodala kako inspiraciju za svoj rad pronalazi u svemu što može da bude izvor jednog motiva.
Trenutno je u toku priprema jesenje kolekcije što nas dovodi do zaključka da je zapravo priroda ta inspiracija za novu kolekciju koju Emira priprema.
Dok radi na oslikavanju posuđa Emira ističe kako se gotovo uvijek osjeća uzbuđeno i raduje se finalnom proizvodu. Toliko bude uzbuđena da kad krene oslikavati neki predmet ne ostavlja ga dok ga ne finalizira, a od svega najljepši osjećaju u njoj izazovu pozitivne reakcije kupaca kad dobiju svoj proizvod.
U narednom periodu ova mlada kreativka planira se posvetiti proširenju asortimana proizvoda. Nije nam htjela odati kakve joj se ideje motaju po glavi samo je kazala da ćemo sve vidjeti na njenoj stranici.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Unikatni, napravljeni samo za osobu koja ih naručuje i rađeni s mnogo truda i strpljenja.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Narudžbe uglavnom primam preko Instagrama, tu se sa kupcem dogovorim sve. Najčešće imaju svoje ideje koje mi predstave, ja se trudim da što više pitanja postavim i što bolje shvatim šta to tačno kupac želi od mene, dajem svoje prijedloge te s finalnom idejom krećem sa oslikavanjem. Nakon izrade odnosno oslikavanja predmeta, slike istog šaljem kupcu, tada mi kupac može reći da li je zadovoljan i da li je potrebno uraditi neke promjene. Nakon toga posuđe se suši u pećnici na određenoj temperaturi, a kada se ohladi pakuje se u zaštitnu foliju te je spremno za slanje.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Najveći uspjeh su kupci koji se više puta vrate i više puta naručuju od mene, zadovoljstvo kupaca mi je zaista najveći uspjeh.

“Pronađite nešto što volite, budite unikatni i odani sebi. Najvažnije je da ne odustajete, svaki početak je težak”, za kraj razgovora glasila je Emirina poruka, a njene radove možete vidjeti na Facebook stranici i na Instagram profilu.

Leave a Comment