Objavljeno: 05/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Ibrahim Milanović (49), rođen je u selu Boljkovac nedaleko od Gornjeg Vakufa – Uskoplja. Ibrahim je osnovnu školu završio u Voljevcu, a srednju građevinsku školu u Ljubljani. Nakon završetka školovanja vraća se u BiH gdje počinje rat. U ratu Ibrahim biva ranjen u oba oka i lijevu ruku. Prvobitno je na liječenje bio prebačen na Očnu kliniku u Sarajevo, ali zbog tadašnjih okolnosti i nemogučnosti liječenja biva prebačen u Finsku, u grad Helsinki. Tamo mu je urađeno nekoliko operacija na očima, ali bezuspješno, Ibrahim ostaje slijep. U Helsinkiju mu ponude rehabilitaciju što on prihvata i tada počinje jedan posve novi život. Počinje ponovo učiti. Uči čitanje i pisanje Braillevog pisma, rad na računaru, slijepo kucanje, kretanje sa bijelim štapom te finski i engleski jezik. Završio je školu informatičkih tehnologija, trenutno radi u udruženju slijepih i slabovidnih kao instruktor, Obučava slijepa i slabovidna lica za rad na tiflotehničkim pomagalima. Ibrahim je napisao i tri autobiografska romana:”VEZANE RUKE”, “SILE PRILIKA”, “POBJEDA NAD MRAKOM”. Trenutno s porodicom živi i radi u Helsinkiju.

Ibrahimova ljubav prema pisanoj riječi datira još od školskih dana. Volio je puno da čita, a ponekad bi i napisao neki tekst, ali nam je kroz ragovor priznao da se baš ne sjeća svog prvog napisanog teksta, jer kako kaže to je bilo jako davno još u osnovnoj školi. Negdje u sedmom ili osmom razredu prvi put mu se javlja želja da napiše i izda svoju knjigu. Sve to ostaje samo želja do 2009-te kada izdaje svoj prvjenac “VEZANE RUKE”.

Inspiracija po Ibrahimu je nadahnuće i nešto što dolazi samo od sebe te nam odaje kako je za pisanje jednog djela potrebno da se prvo javi ideja u glavi o čemu bi se to moglo pisati. Ističe da sve što bilo ko ikad napiše mora proizići iz nečeg što se pročitalo, čulo, vidjelo ili dogodilo, te da se puno više vremena posveti prepravci teksta, dodavanju, oduzimanju, uljepšavanju…

Kada smo Ibrahima pitali o porukama njegovih romana on je istakao kako svaki roman, svaka knjiga, pjesma u suštini sve što je napisano ima svoju poruku samo je moramo znati izvući, a kad je riječ o poruci u njegovim romanima rekao je sljedeće: ”Na sve što nam se dešava ne možemo baš mnogo utjecati, mnoge stvari se odvijaju bez naše kontrole”.

Ibrahim kaže da sebe ne smatra nekim piscem, ali radi, uči, izgrađuje se i unapređuje, a kroz smijeh nam ističe kako se nada da će i od njega nekad biti vrsni pisac…

Na kraju Vam otkrivamo nešto što će sigurno obradovati sve ljubitelje Ibrahimovog djela i rada, a to je da je i četvrti Ibrahimov roman u pripremi. O tome nećemo puno govoriti samo ćemo istaći da roman nije autobiografski kao prethodna tri nego ima drugu temu. Ibrahim trenutno prva svoja tri romana prevodi na finski jezik te se poslije toga planira intenzivno posvetiti svom četvrtom romanu.

O ROMANIMA

“VEZANE RUKE”- 2009

Roman “VEZANE RUKE” pisan je po istinitom događaju. I likovi su istiniti i pravi. Kod nekih je korišten nadimak kako bi se barem djelimično skrio njihov identitet. Zbivanja u knjizi su predratna. Većim dijelom se radnja odvija u Gornjem Vakufu i okolici.

U romanu”Vezane ruke” pisac nam predstavlja dio svog zivota, svoju mladost, svoju prvu ljubav Kiju. Piše nam o njihovim susretima u to vrijeme, vrijeme kad nije bilo telefona ni dogovora.

Ibro svoju ljubav upoznaje na predvojničkim vježbama. Ali i dolaskom kući Ibro i Kija svoju ljubav nastavljaju graditi boreči se protiv svih nedaća nametnutih tadašnjim vremenom.

I Ibro i Kija su u ovom romanu željeli da mnogo šta bude drugačije.

Ali kako to biva u životu sudbina nametne svoje, ljudima su često vezane ruke. Često su primorani da na ono što im se dešava oko njih gledaju vezanih ruku., Htjeli ili ne moraju se pokoriti jačoj sili.

“SILE PRILIKA”- 2O12

Za razliku od romana “VEZANE RUKE” gdje je jedini istinski problem bio ljubavni problem kroz roman “SILE PRILIKA” susrećemo se sa puno ozbiljnijim problemom, a to je kako izvući živu glavu u ratnom haosu.

I ovaj roman priča o dvoje mladih, Ibri i Kiji čiji se putevi razilaze pred sami rat, njihovim tragičnim sudbinama.

I u ovom romanu Ibro bez ikakvog uljepšavanja otkriva najdublje tajne svoga srca, svoje strahove. Postavlja sam za sebe pitanja bez odgovora :”Zašto se uopće ratuje i kako je sve počelo? Što mi je sve ovo trebalo”. Na ta pitanja odgovore ne pronalazi, ali dolazi do shvatanja da je to samo jos jedna “SILA PRILIKA”  koju niko nije mogao promjeniti.

Na zadnjih nekoliko stranica romana Ibro opisuje svoje ranjavanje.

“POBJEDA NAD MRAKOM” -2018

Roman “Pobjeda nad mrakom” priča nam o psihološkoj borbi sa onim što nam život nametne. Borbi sa samim sobom, borbu između ne mogu i moram.

Ibro u svom trećem romanu ispisuje svoju životnu borbu koja nije bila nimalo laka.

Često cujemo poslovicu “nada umire zadnja”.

Kažu vam “ostao si slijep”, tad u tim prvim momentima prestaje svaka nada, prestaje volja za životom, dobiješ osjećaj da si ošamaren od života.

Ali onda desi se to nešto, ta prekretnica, poslije mora negativnih misli vratiš se u realnost, prihvatiš izazove novonastale situacije. Počinješ sve ispočetka.

Ovaj roman u pravom smislu opisuje iskušenje glavnog aktera romana Ibre, njegovo iskušenje, snagu, hrabrost moć i želju da ponovo pod kontrolu uzme svoj život.

U romanu je Ibro također davao smjernice ljudima kako se zapravo treba ponašati prema osobama koje su doživjele neki hendikep.

Za informacije o nabavci knjiga možete se obratiti Ibrahimu lično na profil.

Leave a Comment