Objavljeno: 25/02/2022 Objavio: admin omentari: 0

Odnos majke i kćeri je poseban, nevjerojatan i neopisiv. Nitko na svijetu nema tako blisku i čvrstu povezanost kao majka i kćer. Istinsku vrijednost ove veze mogu shvatiti samo majka i njezina kćer, koje su zajedno dijelile tugu i sreću, smijeh i tugu i zajedno se provlačile kroz teške situacije.

Današnja priča koju ćemo vam predstaviti je malo drugačija u odnosu na dosadašnje priče. Naime javila nam se Nihada Duharkić te izrazila želju da nam napiše priču o svojoj majci borcu i kreativki.

“Moja mama se zove Azra Duharkić ima 46.godina. Domaćica je, žena i majka nas dvoje već odrasle djece. Moja majka se pored kućnih obaveza, bavila proizvodnjom organske hrane i proizvoda od iste.

2013 otkriven joj karcinom štitne žlijezde. Po tom saznanju, potala je još jača i još jače zavoljela život. Donijela je odluku da iza sebe želi ostaviti neki materijalno-unikatni trag. Paralelno sa liječenjem išla je na razne kurseve. Neki od njih su crtanje na aluminijskoj foliji, kurs šivanja i na kraju na kurs njene najveće ljubavi, vez.

Na početku joj je bilo baš teško. Trebalo je dosta vremena da nauči kako izabrati adekvatan materijal, tkaninu, repromaterijal. Kada je sve krenulo, nije ni slutila šta će joj vez donijeti.

Kroz vez je upoznala dosta žena, stekla nova znanja i vještine i doživjela nove izložbe. Ovo čime se ona bavim, ne zove svojim brendom, nego svojom najvećom ljubavi. Njen najprodavaniji rad je “Cvijet Srebrenice”.

Ono na što je posebno ponosna ona, a mi njena djeca muž je to da radovi moje majke radovi završavaju u domovima naših prijatelja, poslovnim prostorima, školama… Također njeni radovi krase prostor Turske ambasade u Sarajevu. U svojoj ponudi nudi radove s cvijetnim motivima, motivima mrtve prirode, vjerskim motivima.

Najdraži rad koji je uradila je s motivom klasja. Za taj rad kaže da rad koji je liječio njenu dušu i misli kada joj je bilo najteže. Ono što radi moja majka mogu vam slobodno predstaviti na sljedeći način: nova vrsta veza s posebnim materijalima, moderni okviri, unikatan poklon, puno ljubavi na jednom mjestu.

Sam proces nastanka radova je zaista dug. Počevši od dogovora sa kupcima oko motiva, platna, okvira pa do pripreme na džerdžefu, iscrtavanja motiva na platnu, sami proces veza (koji traje mjesec do dva). Peglanje tkanine i postavljanje okvira su završni proces prilikom nastanka konačnog proizvoda. Svoje proizvode šalje poštom ili dostavlja lično.

Mojoj majci je vez pomogao da pobjegne od svoje bolesti i uspješno se izliječi. Uz sve to doktori I mi kao porodica bili smo uz nju i pružali podršku. Svaki novi rad za nju je novi izazov. Njeno zadovoljstvo i sreća dok rad privodi kraju zaista nema cijenu.

Na kraju vam želim prenijeti poruku od moje majke koja uvijek kaže ovako ”Svaki kreativan rad može postati posao, ali ono što ručni rad donosi svakoj individui ne može se mjeriti novcem, što se može vidjeti na mom primjeru”.

Radove naše Azre možete vidjeti na njenom facebook profilu “Azra Duharkić”.

Leave a Comment