Objavljeno: 22/06/2023 Objavio: admin omentari: 0

Alma Šemšić-Tabak dolazi nam iz Sarajeva, po zanimanju je akademski grafičar i profesor likovne kulture. Majka dva dječaka koji svojom energijom ispunjavaju njene dane i potiču njenu kreativnost.
Kreativnost kojom se Alma bavi zove se kaligrafija. U njenom radu primarno se bavi arapskom kaligrafijom, ali i modernom kaligrafijom. Kaligrafiju kombinuje sa elementima različitih crtačkih i slikarskih tehnika.
Kaligrafski radovi koje Alma potpisuje su kako ona kaže prepoznatljivi po spoju klasične arapske kaligrafije i elemenata koji su tipično slikarski ili grafički.
Kad govorimo o nekom narednom periodu, planovima i očekivanjima u istom, Alma je za naš portal istakla kako ima u planu da se svojim radovima posveti mnogo više, i više sati dnevno provede sa kalemom u ruci što će kao rezultat imati veći broj radova koje može ponuditi kupcima.
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Obzirom da sam završila Akademiju likovnih umjetnosti kreativan rad je sveprisutan u mom životu godinama, samo je pitanje u kojem obliku i koliko posvećeno. Nakon završene Akademije radila sam kao profesor likovne kulture. Tako da je moj kreativni rad bio oblikovan tim pedagoškim dijelom ali sam u jednom periodu pohađala i kurseve kaligrafije u Centru kralj Fahd. Znanje o različitim stilovima, odnosno pismima sam kombinovala sa svojim znanjem prvenstveno slikarskim ali i crtačkim jer ja kao grafičar uvijek naginjem više crtačkim tehnikama.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Moj uspjeh je spontan i dijelom oblikovan činjenicom da sam akademski umjetnik. U tom smislu ne bih rekla da je uspjeh iznenađujući nego prirodan slijed moje posvećenosti.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Kaligrafski radovi koje ja potpisujem se prepoznatljivi po spoju klasične arapske kaligrafije i elemenata koji su tipično slikarski ili grafički. Neki moji radovi su ustvari grafički otisci visokog tiska, linoreza uz ispis kalemom. To je ono što ie karakteristično za kaligrafiju Ash. Naravno neki radovi su i jednostavniji i tipičniji, neki opet nešto moderniji. Ono što im je zajedničko da su jedinstveni i rukom ispisani. Često me pitaju da li je to štampa ili poster, a odgovor je naravno ne. Sve je rukom ispisano, obojeno, iscrtano, otisnuto rukom.

Kakav je Vaš asortiman proizvoda? Koji je vama lično omiljeni?
Asortiman su isključivo kaligrafski radovi različitih dimenzija. Ne bih mogla izvoditi omiljene, svi su mi jednako važni i svaki novi rad me na neki način iznenadi.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Onako kako stoji na mojoj facebook stranici: kaligrafski radovi akademskog umjetnika. Na taj način ističem da to nisi amaterski radovi ili radovi koji nastaju iz hobija. Ovo je zaista moje zanimanje i zvanje na koje sam ponosna.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Način rada je jednostavan, svoje radove objavljujem na društvenim mrežama. Cijene se oblikuju u zavisnosti od dimenzija i kompleksnosti rada. Obično se nekom rad svidi na prvu i kontaktira me porukom. Zatim se dogovorimo za opcije dostave i da li žele da ja za njih izaberem odgovarajući ram i obavim uramljivanje koje se dodatno naplaćuje. Nekada neko ima posebnu želju ili narudžbu iako to nije nešto čime se bavim primarno. Zbog toga što obično klijenti imaju neke svoje želje koje nisu moj stil ili žele da iskopiram nečiji tuđi rad što meni nije cilj pa je potrebno uvjeriti klijenta da ja to mogu uraditi drugačije, a da će i dalje biti zadovoljni. Upravo zbog toga preferiram objaviti gotove radove gdje svatko može pronaći nešto za sebe.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Inspiracija dolazi iznutra i ne bih mogla riječima oblikovati šta je, ona jednostavno egzistira i ispoljava se u odgovarajućem trenutku. Iskreno, trenutno imam više inspiracije i ideja nego što imam vremena da ih realizujem.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Što se tiče kaligrafskih radova ne, moji uspjesi su više vezani za radove iz oblasti grafike, ali ko zna možda se to i promjeni u narednim godinama.

Možete li nam ukratko opisati ono što osječate u momentima dok pravite Vaše radove?
To je neko moje prirodno stanje u kojima sam ja u svom elementu.

“Kada radite ono što istinski volite, onda će uspjeh sigurno doći. Ostanite dosljedni sebi”. poručila je na kraju razgovora Alma čije radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment