Objavljeno: 24/11/2023 Objavio: admin omentari: 0

Belkis Čevra ima samo 19 godina. Rođena je u Danskoj gdje je živjela do svoje šeste godine, dok se njena porodica nije odlučila vratit u BIH. Danas živi u Mostaru. Završila je Karađoz-begovu medresu ove godine, a put svog školovanja nastavila je na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Belkis svoje slobodno vrijeme voli da provodi sa porodicom, u druženju sa prijateljima na raznim izletima. Ono što posebno voli je čitanje knjiga. Sebe kao ličnost ona opisuje kao veoma maštovitu, kreativnu, religioznu, društvenu i ambicioznu osobu.
Belkisina kreativnost se zasniva na kaligrafiji. S njom se susrela prvi put u srednjoškolskim danima. Kaligrafije umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. Kaligrafija je bitan aspekt arapskog jezika, a njeno ispisivanje iziskuje dosta strpljenja i preciznosti. Osim kaligrafije Belkisino kreativno interesovanje uključuje digitalni marketing i grafički dizajn.
“Od malena sam uvijek bila vezana za likovnu umjetnost i kreativni rad općenito, a kako su godine prolazile sve je više rasla ljubav prema tome. Sa Islamskom kaligrafijom sam se prvi put susrela u medresi, gdje je i uveliko počelo moje zanimanje za nju. Od ispisivanja na papiru odlučila sam svoju kreativnost ispoljiti i na platnu. Počela sam dodavanjem arapske kaligrafije na svojim crtežima prirode te uz podršku najbližih otvorila svoj profil 2021.godine. Tu sam prvi put predstavila svoj rad, te isprobavala tada drugačije vrste pozadina, a kasnije ponudu proširivala na razne oblike, dizajnove, da bi na kraju tehnika izlijevanja akrilnih boja ponajviše prevladala i definitivno osvojila simpatije mojih pratilaca”, ispričala je za naš portal ova mlada zaljubljenica u kaligrafiju.
Belkis je jedna od rijetkih kreativnih ljudi koji je već na samom početku svog ulaska u kreativni svijet imala viziju i već zacrtane ciljeve, ali ističe kako nije mogla pretpostaviti da će je ta ljubav prema kaligrafiji dovesti do toga da danas ima svoj handmade biznis sa raznovrsnom ponudom.
Ono po čemu je Belkisin rad prepoznat je to da njeni radovi predstavljaju jedinstven spoj moderne umjetnosti i kaligrafije( ajeta/hadisa/sura). Svaka levha je posebno osmišljena i ručno izrađena od dizajna podloge ,kaligrafije do najsitnijih detalja. Materijali koji se koriste pri izradi se pažljivo biraju i provjeravaju što uključuje akrilne boja, razne paste, platna i završne lakove koji se nanose na svaku levhu prije slanja te pružaju dugotrajnu zaštitu od mrlja, ogrebotina i blijeđenja boje. Levha time dobiva i sjaj a i potrebnu zaštitu. Izgled levhi je prilagođen željama kupaca i njihovom prostornom ambijentu.
Ono čemu Belkis teži je unapređivanje njenih modela. uvođenje inovacija za koje smatra da su rijetke na našem tržištu. Ono što još nudi kupcima je usluga grafičkog dizajna primjera svake levhe da bi otprilike pobliže stvorila kupcima predstavu kako bi određeni primjer levhe stajao u njegovoj prostoriji.
“Naš asortiman se sastoji od različitih dizajnova i kaligrafija. Ponuda je šarolika i raznovrsna s tim da je akcenat na apstrakciji i kaligrafiji. Tu su razne levhe iz jednog ili više dijela (setovi) sa raznim unikatnim dizajnovima, nijansama, zlatnim i srebrenim detaljima, sprejevima,3D detaljima(levhe hrapave na dodir)..U skorije vrijeme u ponudi će biti predstavljen novi proizvod – satovi u obliku levhe”, ispričala nam je o asortimanu proizvoda Belkisa te dodala kako da su neki od najtraženijih radova jeste levha dizajna razlivenih boja oblika “N” ispisani “Šehadet” ili “Bismillah”,zatim dizajn “iščeznute konture” sa ajetom “..a srca se doista smiruju kad se Allah spomene..”, zlatni listići na razlivenim bojama raznih kaligrafija te set iz 3 dijela “porodična dova”.

Neki od glavnih proizvoda tj.vrste tehnika za pozadine levhi na koje se bazira ponuda su;
• Akril & voda(mix boja i vode ,moderna pozadina razlivenih boja )
• Akril & pasta(3D pozadina od paste ,hrapava na dodir sastoji se od 2 sloja = pasta+akrilne boje)
Kad posjetite Belkisinu stranicu i svidi vam se određena levha sa iste javljate se direktno porukom te prosljeđujete željenu sliku, zatim slijedi proces naručivanja koji može biti na dva načina:
1) Levha koja je prikazana na feed-u – već rađena prije, kupac proslijedi sliku iste u DM i potvrdi sve detalje. U ovom slučaju su boje,natpis,dimenzije detalji već određeni
2.Levhe koje se prilagođavaju ukusu i željama kupca – kupac najprije proslijedi sliku sa feed-a (radi dizajna), a uz to naglasi dodatne želje/izmjene, dimenzije, kombinaciju boja, kaligrafija/bez kaligrafije i ostale detalje
Kada su svi detalji dogovoreni i utvrdi cijena, kreće sama izrada levhe koja vremenski može biti od 7-15 dana. Prije slanja pošiljke Belkis vam proslijedi sliku gotovog rada, potvrde da je sve kao što je prethodno dogovoreno. Zatim se narudžba pakuje u ukrasno pakovanje i zaštiti kartonom te šalje na vašu adresu.

Onda kad poželi osvježiti ponudu tada Belkis počinje sa istraživanjem novih tehnika prateći strane umjetnike te na osnovu toga stvara i osmišlja nove ideje, skicira konačan izgled i sklapa vlastite modele levhi, a ono što planira u vremenu koje je pred njom je suradnja sa domaćim handmade biznisima, lokalne izložbe, proširenje ponude proizvoda i mnogo toga drugog o čemu je rano govoriti.
Poseban uspjeh sa svojim radovima ostvarila je onda kada su njeni radovi izloženi u Karađozbegovoj medresi i nekim od lokalnih džamija.Također ono čime se ponosi je to da su njene levhe stigle i do: Njemačke, Danske, Francuske, Austrije, Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Srbije…
“Svaki novi rad individualno nosi sa sobom novu emociju i ima svoju čar. Sama činjenica da će izrađena levha predstavljati ukras domu kupca i ispisani harfovi vječni podsjetnik na vjeru su najveća ljubav i motivacija za dalji rad”, kazala je Belkis, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici te Instagram profilu.