Objavljeno: 12/04/2023 Objavio: admin omentari: 0

Tamara Karaklić (37 ) dolazi nam iz Kruševca, Srbija. Završila je srednju hemijsku školu. Trenutno radi kao prodavac u jednoj firmi u Kruševcu. Za sebe kaže da je radioholičar, te pozitivna i unikatna , multi – praktik žena. Bavi se izradom personalizovanih poklona te kroz smijeh kaže kako se kod nje može pronaći od igle do lokomotive. Aktivan je član u tri humanitarna udruženja te rado donira svoje radove za prodaju i licitaciju za bolesnu decu i ugrožene porodice.
Za ručne radove se zainteresovala još kao mala. Naime Tamarina baka je bila šnajderka tako da je i sama Tamara od malih nogu bila među koncima i iglama. Znala je sjediti u krilu njene bake dok bi ona šila. Sa svojih samo 6 godina je naučila da plete, a sa 8 godina da hekla i veze.
“Krenula sam iz igre i znatiželje. Zamislite dete koje ide u predškolsko , a kući drži igle i plete, čudno zar ne”?, kroz smijeh kaže nam ova veoma pozitivna i kreativna žena te dodaje da je sad, nakon svih godina provedenih u učenju, radu i trudu svjesna sebe svojih sposobnosti.
Iako to nije istakla, ali kroz razgovor sa Tamarom možemo reći da je i veoma skromna osoba. Iako iza nje stoji veoma uspješan posao – brend, ona skromno ističe kako još uvijek za ono što radi ne može da kaže da je “brend”. Ona to naziva “ljubav”, nešto što voli da radi.  
Asortiman Tamarinih proizvoda je raznolik. U ponudi se mogu naći, kako ona kaže radovi od “igle do lokomotive” – vrećice punjene lavandom, košulje za folklor, stolice za djecu, kutije od medijapana, pa i torte i krofnice.
Kada smo je pitali da li bi mogla izdvojiti iz asortimana njenih proizvoda neki proizvod kao omiljeni, rekla je kako kako su joj svi omiljeni, da ne odvaja ni jedan svoj rad od drugog, jer svi su oni rađeni sa istom količinom ljubavi i ushičenjem, a svaki je unikatan, poseban, personalizovan sa nekom svojom pričom.
Nepresušni izvor inspiracije joj je Pinterest. Boraveći na tom sajtu ideje joj same naviru, a svakoj ideji da i neki svoj lični pečat. U narednih godinu dana, sebe vidi još uspješniju nego što je to danas. Vidi se u svojoj vlastitoj radnji gdje će biti izloženi radovi da bi ih mušterije prije kupnje i uživo mogle pogledati.
Dok izrađuje svoje radove Tamara nam je odala da se prije svega osjeća korisnom sama sebi. U podsvijesti joj uvijek negdje stoji da sama sa svojih 10 prsta pravi nešto unikatno, nešto posebno što će na kraju izići kao predivan finalni proizvod i usrećiti nekoga.
Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Sve je počelo kao hobi. Dosta toga sam učila sa neta, samouka, a nešto sam učila i od divnih kreativnih žena, iz raznih kreativnih grupa, koje su mi nesebično pomagale, a koje nisam znala, uživo, neke ne znam ni dan danas, ali smo u kontaktu. Krenula sam stidljivo, odustajala, nastavljala, nervirala se. Prve radove, pokazivala sam porodici, roditeljima, bliskim prijateljima, onda sam krenula na svom Fejsbuk profilu, krenula je podrška, divljenje, i ja sam se osetila lepo, bio je to vetar u leđa.
Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Svakom svom radu, ja sam nešto svoje dodavala i isprobavala,neki svoj “lični pečat” i tako se razlikovala od drugih kreativaca, jer u suštini, svi mi, koji se bavimo kreativnošću, ma koliko ljudima koji gledaju sa strane, deluje svaki rad isto, nije isto, svaki rad je drugačiji i svaki je priča za sebe. I ne,nisam se nadala nikakvom uspehu, on se jednostavno desio.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Preporuka je najbolja reklama, mada,dosta znače i društvene mreže. Mušterija, moj rad nađe na netu, možda od reklama koje “pustim” s vremena na vreme, možda se jednostavno pojavi prilikom pretrage. Pošalje poruku, odgovorim, uglavnom se trudim da to bude u najkraćem mogućem roku jer cenim tuđe vreme kao i svoje. Iznese mi svoje ideje i želje, dogovorimo se oko detalja. Najviše volim kad imam duži rok, jer tad mogu više da se posvetim proizvodu. U međuvremenu, kako radim, šaljem mušteriji slike, ako treba neka korekcija ili ne, kad završim, šaljem završnu sliku krajnjeg izgleda proizvoda i dogovaramo se oko slanja i to je to.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Učestvovanje na manifestacijama sa udruženjem koji sam bila član, kao i učešće za izbor suvenira grada Kruševca, učešće na bazaru u Mađarskoj ( ručni vez), kao i članstvo akedemije iz Londona ( dekupaž).

“U svakom od nas “čuči” kreativac, u to sam ubeđena, samo ga treba pronaći,i polako, usavršavati tog kreativca, a kada se stekne to savršenstvo samo nebo je granica! Verujte u sebe,svoje ruke i svoju maštu i samo napred”, poručila nam je Tamara na kraju razgovora, a njene radove možete pogledati na facebook stranici te instagram profilu.

Leave a Comment