Objavljeno: 31/07/2023 Objavio: admin omentari: 0

Narodna nošnja je vrijedan dio kulturne baštine svake zemlje. No, kada običaje promovišu  mlađe generacije, to postaje posebno.
Istražujući o kojem bi smo sad kreativcu mogli pisati došli smo do Facebook stranice. Na ovoj stranici vidjeli smo mnogo lijepih, unikatnih i ručno rađenih nošnji. Ali kakvih nošnji saznat čete ako do kraja pročitate priču.
“Ja sam  Adana Gljiva imam 40 godina, majka sam troje djece, dva sina i kćerke Esme.
Zašto naglašavam “kćerke Esme”.
Moja kćerka Esma je zaslužna za postojanje ove stranice i svih ovih unikatnih narodnih nošnji. Esma ima samo 12 godina. Od one je djece što vole, čuvaju i njeguju svoju kulturnu baštinu. Esma je tu istu ljubav odlučila unijeti i među svoje igračke, ali i igračke svih drugih djevojčica koje to požele.
Esma, energična i talentirana djevojčica, pronašla je svoju strast u šivanju. Inspirisana narodnom nošnjom Bosne i Hercegovine, odlučila je napraviti poseban izazov – šivanje bosanske narodne nošnje za svoje lutke.
Počevši od tradicionalnog ženskog ruha, Esma je pomno birala tkanine, boje i detalje kako bi vjerno replicirala izgled prave nošnje, uključujući tepeluk, ječermu i srmu. Njeno strpljenje i vještina u šivanju doveli su do nevjerovatnih kreacija. Bez obzira na to što je još uvijek djevojčica, Esma je pokazala iznimnu odgovornost prema svom hobiju.
Bosanska nošnja za lutke koju Esma izrađuje nije samo za ukras. Ona je svjesna da nošnja predstavlja bogatu historiju i identitet naroda u Bosni i Hercegovini, sa svim njihovim različitostima, uključujući stilove narodne nošnje koji se razliku od regije do regije, ili etničke pripadnosti.
Kroz svoje lutke odjevene u bosansku narodnu nošnju, Esma želi podsjetiti ljude na vrijednost te kulturne baštine i pomoći očuvati tradiciju njene zemlje, u kojoj se prepliću istok i zapad, čineći je nevjerojatno uzbudljivom i jedinstvenom. Kao rijetko gdje u drugim kulturama, u bosanskohercegovačkoj narodnoj nošnji vide se tragovi i balkanske i mediteranske i orijentalne kulture.
Esmin rad nije prošao nezapaženo. Ljudi u našem gradu Vogošći čuli su za njen talent i počeli su dolaziti da vide njene lutke obučene u otmjeno šivane nošnje. Oduševljeni njenom strašću i vještinom, neki su se odlučili naručiti lutke za sebe, ili kao poklon za druge.
Na društvenoj mreži Facebook i Instagram, gdje Esma  objavljuje kreacije pod imenom Esmama_radionica, također svakodnevno pristižu čestitke.
Esmina ljubav prema narodnoj nošnji ima svoje duboke korijene i razloge. Njena nana Alma vrhunski je instruktor folklornih igara, koja je odgodila stotine mladih igrača, među njima i Esmu, koja također igra folklor.
Osim što Esma inspiriše ljude svojim radom, ona također koristi hobi kako bi pomogla drugim ljudima.
Moja  Esma je istinski primjer mlade osobe koja kulturnu baštinu njeguje kroz umjetnost. Njena snaga da kombinira svoju strast prema šivanju i ljubav prema svojoj zemlji ne samo da je čini iznimnom pojedinkom, već inspiriše druge da cijene i čuvaju vlastitu kulturnu baštinu”.
Nakon što nam je Adana ispričala prelijepu priču o svojoj Esmi, njenoj ljubavi prema domovini i kulturnoj baštini. te njenim unikatnim radovima i sama Esma je poželjela da za naš portal ostavi neku poruku, a ona glasi:”Poručila bih svima da vjeruju da je moguće ostvariti zamišljene ideje ako imas podršku porodice i prijatelja. Ljepo je dan provesti korisno i na kraju vidjeti šta si uspio uraditi. Vjerujem da sva djeca imaju neku kreativnu ideju koju samo moraju započeti. Ja sam uz pomoć i podršku moje mame i svih ostalih bližnjih uspjela pokrenuti svoj mali biznis i nadam se da ću uspjeti puno toga sa ovim što danas radim i imam”.