Objavljeno: 10/04/2023 Objavio: admin omentari: 0

Graviranje na površini stakla je površinska obrada stakla gdje se po zadanom motivu urezuje i polira kanal odgovarajuće širine i dubine. Graviranje ima dekorativnu ulogu. Prilikom naručivanja gravure potrebno je imati željenu šemu graviranja kao i širinu i dubinu gravure. Uporabom stroja za lasersko graviranje mogu se izvesti jednostavne, precizne i impresivne gravure na staklu. Gravirati se mogu čaše za vino, čaše za šampanjac, čaše za pjenušac, čaše za pivo, boce, ogledala ili prozorsko staklo s posebnim efektima. Postupak je veoma jednostavan.
Radove na staklu urađene procesom graviranja pronašli smo u u Zenici. U Zenici sa svojom porodicom živi i radi pedesetogodišnji Ekrem Osmanović. Ekrem za sebe kaže da se još od djetinjstva divio umjetničkim djelima, posebno slikarstva. Rođeni je Tuzlak gdje završio osnovnu školu. Srednju vojnu školu i vojnu akademiju završio je u Sarajevu. 12 godina radio je kao oficir. Od 2001. ulazi u privatni biznis koji obuhvata uređenje interijera, ali i njega napušta 2014te godine.
Prije pet godina tačnije 2018-te godine znajući da ima sklonosti k umjetničkom radu, supruga ga nagovara da kupi prvu mašinu za graviranje stakla i staklenih predmeta. U početku je Ekrem sve ovo radio kao hobi s ciljem da provjeri svoje vještine u polju koje je za njega do tad bilo nepoznato.
“Prva gravura koju sam uradio je bila gravura leptira na običnoj sijalici. Poslije mukotrpnog vježbanja na starom staklu, odlučio sam se za kupovinu stakla i upustio sam  se u ozbiljnije radove. Bili su to radovi koji su mi i dan danas najomiljeniji”, ispričao je za naš portal Ekrem te dodao kako mu je najveća inspiracija i motivacija zadovoljstvo kupca nakon što preuzme rad i pošalje poruku oduševljenja i zadovoljstva.
Kada se upustio u ovaj hobi, a kasnije i biznis, nije baš vjerovao da će ovakav način izrade, pratioci i zaljubljenici u umjetnost, ovako podržavati. Za svoj brend ističe da je prepoznatljiv po tome što su svi radovi unikatni i ručno rađeni. Od cjelokupnog asortimana najveće interesovanje vlada za graviranje portreta sa osvjetljenjem LED diodama ili bez njih.
“Asortiman proizvoda je različit i u rasponu je od LED dekorativnih lampi, graviranja stakla koje je prethodno tretirano sa više slojeva boje, graviranje ogledala… U suštini sve staklene predmete u dimenziji i motivu po želji naručioca”, kazao nam je nešto o asortimanu ovaj zaljubljenik u umjetnički rad i dodao da dva naručena ista motiva, bez obzira što su isti, nikada ne može ugravirati na isti način.
Ako ste i vi ljubitelji gravure na staklu Ekrema možete kontaktirati na njegovim Facebook stranicama Umjetnicko graviranje u staklu i Graviranje u staklu. Zbog činjenice da se njegov rad zasniva isključivo na rad po naruđbi nakon što zaprimi narudžbu kreče u proces izrade. Gravura kao operacija je zadnja u postupku. Nakon što završi naručeni rad slika ga kupcu i ako kupac odobri isti šalje ga na slanje. Rok izrade zavisi od kompleksnosti izrade gravure kao i od toga koliko je nekome hitno.
Iako se kao i svaki kreativac u svom poslu kroz ovih 5 godina rada konstantno usavršavao kako lično tako i sa mašinama, Ekrem ističe kako mu je i dalje cilj da se još usavrŠava i uvodi nove tehnike, a ostalo će kako kaže doći samo po sebi.
U toku izrade radova odaje nam, koncentrisan je na to da u svaki rad doda nešto unikatno. Kroz njega se prožimaju osjećaji posvećenosti onom što radi i sreće jer zna da će svojim radom nekog usrećiti.  
“Za sve koji se bave ručnim radovima poručujem da se stalno edukuju, usavršavaju i posvete 100% poslu”, poručio je na kraju razgovora Ekrem te dodao kako svojim najvećim uspjehom smatra staklene pehare koji su rađeni za Međunarodno prvenstvo paraplegičara. 

Leave a Comment