Objavljeno: 29/08/2022 Objavio: admin omentari: 0

Umjetničkim kreativnim radom bavi se već duži niz godina. Prvo je počela raditi slike od suhog cvijeća, ustvari u umjetnosti ta tehnika se zove Fito-kolaž.Ona ga je radila i danas radi u kombinaciji s temperom. Ono što je nas dovelo do ove kreativke je njen unikatni nakit, nakit koji bi svaka dama poželjela za sebe. Za naš portal svoju priču poslala je Naila Lela Habibija iz Ostrošca (Jablanica).
“Zovem se Naila Lela Habibija iz Ostrošca (Jablanica). Rođena sam u Kaknju 1977.g. Veliki sam zaljubljenik u umjetnički i kreativni rad. Volim izazove i stalno istražujem i isprobavam neke nove tehnike. Umjetničkim i kreativnim radom, aktivno sam se počela baviti prije nepunih 20 godina. Mada je taj kreativni duh prisutan još od ranog djetinjstva.
Još kao djevojčica sam voljela slikarstvo i pisala pjesme i kratke priče. Uvijek sam željela da imam nešto posebno i unikatno i svake naušnice ili neki drugi komad nakita koji bi kupila, prepravljala sam, mijenjala mu oblik ili formu i po više puta. Na odjeću sam dodavala neke ukrase koje bi sama pravila i to me prati kroz cijeli moj život.
Po rođenju moje mlađe kćerke, dosta sam vremena provodila u kući i tada se u meni probudila želja da se posvetim umjetnosti. Prvo što me posebno privuklo bio je Fito kolaž (slike od suhog cvijeća). Par godina sam radila samo slike, izlagala na sajmovima i kolektivnim izložbama u Jablanici, Konjicu, Sarajevu, Mostaru… Onda se probudila želja da uz slike izrađujem i unikatni drveni nakit, jer ga tada na našem tržištu nije bilo, ili i ako jeste meni nije bio dostupan, a poželjela sam da imam nešto od drveta. Pravila sam nakit od tisovine, zatim se nekako nametnulo samo od sebe da dodam neke perlice, kristale i kako se širila potražnja pratila sam potrebe svojih kupaca, kao i modne trendove koji su bilo aktuelni.
Tako je nastao brend Unikatni nakit Lela!. Ime brenda je došlo spontano, od mog drugog imena, najviše da bi ga prepoznale osobe koje mene poznaju. Promjene trendova nameću i nama koji se bavimo kreativnim radom da mijenjamo i dopunjujemo svoju ponudu. Tako da sam odlučila da se okušam sa još jednom novom tehnikom i već 5 – 6 godina izrađujem dekorativne predmete od jute. To su kutije za nakit, kafu, albumi za fotografije, boce, ikebane. Uz to se bavim i pletenjem, tako da sam svoju ponudu upotpunila i pletenim cekerima od jute.
Svi artikli iz ponude su unikati, radim isključivo po jedan primjerak, jer želim da oni koji se odluče da kupe nešto od mene sa sigurnošću mogu vjerovati da to neće imati niko drugi.
Najviše volim raditi sa prirodnim materijalima, tako da i sama inspiracija najčešće dolazi iz prirode. Mada vrlo često dolazi spontano u toku rada, nekako se samo po sebi sve posloži.
Nažalost u vremenu globalne krize, koja se uvijek posebno odrazi na našu zemlju. samozapošljavanje je nešto na čemu svako od nas pojedinačno može raditi. Ako već nemamo stalno zaposlenje, da radimo ono što znamo i možemo i na taj način damo svoj doprinos porodici ili zajednici u kojoj živimo.
Posebnu pažnju uvijek skrećem na kupovinu domaćih proizvoda, posebno od malih proizvođača, jer na taj način svako od nas može dati svoj doprinos za razvoj lokalne zajednice kao i samozapošljavanja u našoj zemlji. Budimo podrška jedni drugima i kupujmo domaće proizvode. To je motivacija svima nama da se nastavimo baviti poslom koji volimo.
Jako sam aktivna na društvenim mrežama i sve moje radove možete pogledati na mom Facebook profilu Naila Lela Habibija, ili na stranicama LelaART jeste moj brend, ali iza njega osim mene stoji i moja porodica, koja me je apsolutna podrška, kao i moja sestra koja je uvijek tu ta sve što mi treba.
Svaki početak je težak i često nam se učini da ono što radimo nema posebnu vrijednost. Ono što je posebno važno jeste da nikada ne odustajemo od svojih snova i da budemo uporni u svom radu, rezultati će sigurno doći. Ne može ništa preko noći. Bitno je vjerovati u sebe i održati kontinuitet, posebno onda kada izgubimo volju, jer jedino tako možemo stvoriti priču vrijednu pažnje”.

Leave a Comment