Objavljeno: 07/02/2022 Objavio: admin omentari: 0

Narodna nošnja obično je naziv za tradicijsku i povijesnu odjeću. Nošnje postoje uglavnom unutar pojedinih regija, država ili članova neke skupine, kao što su etničke skupine ili skupine neke struke.

Narodna nošnja vuče svoje korijene iz ruralnih područja. Prve se narodne nošnje pojavljuju krajem 15. stoljeća.

Ljudi koji nemaju svoju tradiciju, nemaju ni budućnost. Upravo na tradiciju i stoljeća unazad danas mnogi zaboravaljaju. Ipak postoje i oni mladi entuzijasti koji čuvaju tragove jednog vremena kroz tradicionalnu narodnu nošnju.

Priča o narodnoj nošnji nas je odvela do lijepe i suncem obasjane Jablanice gdje smo upoznali Mirzu Jaranovića koji izrađuje narodne nošnje, a u svojoj kolekciji ima više od 50 kompleta.

Popričali smo s Mirzom i saznali puno toga lijepog i korisnog o njemu i njegovom biznisu.

Mirza Jaranović, ima 30 godina i dolazi iz Jablanice. Završio je Gimnaziju u Jablanici, i vlasnik je Etnoradionice “Miraz”  Bavi se izradom narodne nošnje.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?

Krenulo je sve od folklora, aktivno igram punih 19 godina, iz folklora se rodila ljubav i prema narodnim nošnjama i želio sam da napravim nešto svoje. I sve je krenulo iz hobija i želje da napravim nešto svoje, uzeo sam šivaću mašinu od tetke koja mi je pokazala neke osnove i krenuo.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?

Iskreno ne, ali sam uvijek to potajno priželjkivao i uvijek sebi postavljao ciljeve i kako sam jedan po jedan cilj ostvarivao moja kolekcija narodne nošnje danas broji preko 800 odjevnih predmeta.

Ono što izlazi iz Mirzine radionice prepoznatljivo je po samoj ljepoti narodne nošnje i tradicije koju nastoji da predstavi u što boljem svjetlu. A kad govorimo o asortimanu pored narodne nošnje, tu je i tradicionalni nakit, moderan nakit sa primjesama tradicionalnog, rukasaci i pismo torbe inspirisanr etno motivima. Sve ono što je potrebno za jednu narodnu nošnju, što bi se reklo od glave do pete. Tu je naravno obuća, suknje, dimije, pregače, pojasevi, košulje, jeleci, nakit, oglavlja (fesovi, kapice), marame.

Mirza za sve divne stvari koje izlaze iz njegove radionice od nošnji do nakita opisuje kao proizvodi sa ljubavlju izrađeni, te da mnogi to i primjećuju, kvalitetni, vjerni originalima krajeva iz kojih potiču.Te ističe kako je izuzetno sretan i ponosan što mu je pružena prilika da čuva od zaborava naše blago, našu narodnu nošnju.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?

Najveća inspiracija je ljubav prema onome što radim i naša tradicija koja je kao nepresušni bunar, svakim danom istraživanjem nalazim na nove stvari, nove detalje koje je čine još više zanimljivijom.

Stvari s kojima se Mirza može pohvaliti kad je riječ o narodnoj nošnji su te da je učestvovao na modnoj reviji u njegovom gradu, Jablanici, te na svjetskom festivalu u Riyadu u veoma jakoj konkurenciji gdje se uspio plasirati u finale sa svojim nošnjama. Kad govorimo o planovima Mirza je istakao da  ima mnogo planova za ovu godinu, svakako proširenje ponude, da neke stvari koje do sada nije radio uvrsti u ponudu, postoje i razna takmičenja iz ove oblasti tako da se priprema i za njih.

Mirzina poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom:” Istrajte u onome što radite, jer sve što se radi iz ljubavi uspjeh je zagarantovan”.

Mirzine radove možete naći na instagramu @_miraz.miraz_  i na facebook profilu Mirza Miraz Jaranović.

Leave a Comment