Objavljeno: 06/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

U današnjem modernom vremenu elektronske pošte i viber poruka, poklanjanje čestitki je tradicija koja, nažalost polako izumire, a i oni koji to čine ne potrude se da čestitka bude unikatna, posebna i prilagođena osobi kojoj se poklanja. Ipak, Amina Pašić Đerlek iz Sarajeva, ne dozvoljava da se ugasi ova tradicija i ručnu izradu unikatnih čestitki pretvorila je u zanimljivu i kreativnu priču pod nazivom ”Čestitka iz mog kutka”.

Priču koju nam je Amina ispričala o sebi i onome što radi možete pročitati u cjelosti.

 “Ja sam Amina Pašić Đerlek, dolazim iz Sarajeva. Bavim se ručnom izradom unikatnih čestitki za različite prilike, kao što su rođendani, vjenčanja, različiti praznici, godišnjice, poslovni, sportski i drugi uspjesi, a tu su i personalne čestitke, dječije čestitke, čestitke različitih oblika, itd… Ručna izrada čestitki je odličan način da izrazim svoju kreativnost i maštu, ali i osjećaje, misli i doživljaje. Radujem se kada se one svide drugim ljudima i to mi uvijek probudi još veću želju za novim stvaranjem. Inspiraciju pronalazim u sebi, u drugima, u razgovoru s ljudima, prirodi, u svakodnevnom životu i u tome što one na kraju ljudima pomažu da dođu do srca drage osobe i ostave pisani trag o nekom važnom događaju ili trenutku u životu.

Kao jedinstveni i unikatni pokloni čestitke su putovale po zemlji i svijetu, a svoje trajno mjesto prebivališta neke su pronašle u Americi, Australiji, Africi.

U radu  koristim različite tehnike izrade čestitki, od kojih mi je omiljena tehnika – quilling. Quilling ili namotavanje papira je tehnika namotavanja trakica raznobojnih papira na iglu za quilling, oblikovanja u različite oblike (cvjetovi, srca, leptiri) i ljepljenja na papirne podloge. Čestitke rađene ovom tehnikom mogu da sadrže fotografiju, isječke iz novina, crteže, citate, detalje od platna, dugmad, čipku, ukrasne trake, šljokice, detalje od plastike, drveta, metala.

Vrlo zanimljiva je i tehnika iris folding, nastala u Nizozemskoj. To je tehnika slaganja trakica u različitim bojama (po određenom šablonu), na takav način da formiraju neki oblik, čije središte čini iris – oblik koji podsjeća na unutrašnjost objektiva fotoaparata.

Obzirom da sam završila Učiteljsku školu, a kasnije i studij nastavničkog smjera, kroz različite aktivnosti uočavala sam sve veću potrebu primjene kreativnog i umjetničkog izražavanja, kao procesa koji podržavaju psihofizičko i socijalno zdravlje djece, pa sam počela da osmišljavam, organizujem i vodim kreativno-edukativne radionice ručne izrade čestitki za djecu.

Kreativni genij se nalazi u svakom djetetu i ako dovoljno rano usmjerimo njegovu pažnju na vrijednosti i značaj kreativnog izražvanja, učestvujemo u stvaranju generacija koje istražuju, uče, šire vlastite vidike i stvaraju preduslove za napredak i dobrobit društva.

Slanjem ili poklanjanjem ručno rađene čestitke, u koju svojom rukom napišemo nešto od srca, svakodnevno na originalan, kreativan i drugačiji način iskazujemo osjećanja, pažnju, pristojnost, zahvalnost, poštovanje dragim ljudima. Njima će to zasigurno izmamiti osmijeh na licu, a to je ono što nam je danas svima potrebno, zar ne?”

Aminine zaista prelijepe radove možete pogledati na njenom Facebook profilu.

Leave a Comment