Objavljeno: 18/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Siniša Dešić iz Tuzle, po zanimanju grafički dizajner sa dugogodišnjim iskustvom u grafičkom dizajnu i kreaciji video sadržaja za televiziju i društvene mreže. Njegov kreativni hobi zadnjih 4 godine je izrada nakita i predmeta od drveta i epoksi smole.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Počeo sam se baviti izradom električnih uređaja koji su zahtjevali sondu koja se fiksirala. U to vrijeme epoksi smola nije postojala na našem tržištu pa je alternativa bila poliesterska smola. Upotrebom iste počeli su eksperimenti. Prvi kreativni radovi su bile energetske piramide – orgoniti. 5 godina poslije epoksi smola postaje dostupna i u BiH. Slijedi prvi dodir sa epoksi smolom kao materijalom za kreativni izražaj. Niču nova iskustva sa bojama, kalupima, raznim oblicima upotrebe. Na društvenim mrežama se to uradi “sve za 5 minuta” a u domaćoj radinosti to traje satima, danima. Uključujući drvo, a sada već nakit, postaje jasno da će ovo biti druga ljubav.

Siniša je istakao kako je sam početak bavljenja izradom nakita bio više eksperiment i usavršavanje tehnike obrade drveta i epoksi smole nego neki smjer prema današnjem stanju. Brend „Salt Art“ je prepoznatljiv po upečatljivom drvenom prstenju sa epoksi smolom, a u ponudi su i ogrlice i naušnice, sve od drveta i epoksi smole. Salt Art je originalna bosansko-hercegovačka linija nakita inspirisana prirodom. Nakit je ručno izrađen od prirodnih materijala koji se mogu naći u Bosni i Hercegovini. Prirodno drvo sa dodatkom kristalne smole daje vječni nakit

Asortiman Salt art uključuje unikatni ženski i muški nakit, prstenje, ogrlice i naušnice.
Ovisno o sezoni i godišnjem dobu nakit se mijenja, dobija nove boje i motive.

” Kada neko kupi komad nakita iz Salt Art kolekcije, može biti siguran da je vlasnik unikatnog djela koji niko drugi neće nositi”, odaje ovaj Tuzlanski kreativac.

  Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?

Nakon kreativne ideje, samog izljevanja smole, sječenja, smirglanja, poliranja i finalne pripreme, dolazi fotografisanje, postavljanje po društvenim mrežama i ostalim kanalima marketinga. Evolucijom odnosa sa kupcima, rođen je web shop-u Salt Art koji obavlja sve funkcije od prezentacije proizvoda, same obrade narudžbe do finalnog obračuna. Nakit se dostavlja putem pošte na adresu kupca gdje se plaća i preuzima.


Sve što izađe iz Salt art radionice je inspirisano prirodom i drvetom, svaki komad je na svoj način poseban i jedinstven pa tako i nakit koji je iz toga rođen. Siniša u sljedečih godinu dana istiće da će biti kao i do sad rad, znoj i suze. Usavršavanje, mnogo eksperimentiranja i uživanja u tome. Potajno priželjkuje da njegov hobi pređe u posao.

Najveće zadovoljstvo svih kreativaca pa i Siniše u njihovom radu je definitivno zadovoljan klijent. Ono šta Siniši još predstavlja uspjeh i zadovoljstvo je svaki uspješno odrađen nastup na Sajmu rukotvorina.

„Susret sa komadom drveta svaki put vodi ka eksploziji ideja, potencijalnoj kombinacija boja i načinu obrade. Svaki put pokušavam da nakit bude nešto drugačiji, poseban, poželjan. Nakon prvog dijela grubog obrađivanja dolazi veseli, precizni dio, gdje svaki komad zasija unikatnim svjetlom. Potraje od 4 do 5 dana za jednu kolekciju, ali uživam u svakom koraku“, ispričao nam je Siniša.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?

Iza ručnog rada stoji znoj, trud i puno rada, samo tako možete izaći iz standardnog, postati prepoznatljiv. Treba biti uporan! Uspjeh će doći onima koji ustraju u svojem radu.

Salt Art galerija se nalazi na Instagramu i Facebooku, a proizvodi koji su dostupni su na www.saltart.org

Leave a Comment