Objavljeno: 22/03/2022 Objavio: admin omentari: 0

Hvatač snova je nastao u indijanskom plemenu Ojibwe. Pleli su ga djedovi i bake te zatim objesili iznad kolijevke kako bi djetešce lijepo i mirno spavalo. Vjerovalo se kako takav hvatač propušta dobre, a zaustavlja loše snove. Poslije su hvatače snova brakovima i trgovinom preuzela još neka plemena, a poznato je da su ih izrađivali i prvi narodi Kanade. Tradicionalno, pleli su se od grančica crvene vrbe, a za pletenje mreže rabile su se stabljike koprive. Grančice su se skupljale svježe i savijale u krug u spiralnoj formi te sušile. Upotrebljavalo se prirodno perje, a u svaki hvatač snova bio je upleten i jedan poludragi ili dragi kamen.
Nije Indijanka, Bosanka je, Tuzlanka rođena 1988. Godine zove se Esma Sarunović i majka je dva prekrasna dječaka. Bavi se izradom dreamcatchera (hvatača snova).
Esma je za naš portal poslala svoju priču koju ćemo mi u cijelosti objaviti.

“Zovem se Esma,rođena sam u Tuzli 1988 godine. Majka sam dva predivna dječaka uzrasta 13 i 9 godina.

Slučajno sam na internetu čitala neki tekst vezano za indijansku kulturu i njihova vjerovanja. Jedno od tih uvjerenja mi je posebno privuklo pažnju- dreamcatcheri (hvatači snova). Priče koje sam poslije čitala o dreamcatcherima su me toliko fascinirale i oduševile da sam odlučila i sama pokušati da ih izrađujem. Na početku je to bilo samo iz hobija i izrađivala sam ih za meni drage osobe kao poklon. Osim toga bavim se i izradom nakita.

Još uvijek sam na početku,ali se nadam da ću uspjeti i da ću se jednog dana moći pohvaliti velikim uspjehom na tom polju. Trudim se uvijek raditi nešto drugačije i novo.

Od nakita u ponudi su naušnice, ogrlice, narukvice,a i privjesci za ključeve i mobilne telefone.Trudim se obogatiti svoj asortiman proizvoda uvijek s nečim novim i drugačijim. Ne bih mogla izdvojiti ni jedan kao omiljeni jer svaki ima svoju malu priču kako je nastao.

Svaki proizvod je drugačiji iako se možda vama čini da je isti ili sličan.Svi su posebni na svoj način.

Većinu narudžbi dostavljam lično, ali šaljem i u druge gradove putem pošte.

Ljubav je moja najveća i najljepša inspiracija. Zapravo je to ono što mene lično i pokreće u životu.

Na poslovnom planu za narednu godinu dana ne očekujem previše.Ukoliko se desi neki veliki i poseban uspjeh obećavam vam priču o tome.

Inače,dok izrađujem svoje radove osjećam se kao da sam u nekom svom svijetu gdje nema mjesta za dešavanja stvarnog svijeta. Većinom su to trenutci kada se spojim sama sa svojim mislima i idejama. Svima koji se bave ručnim radom ili žele početi želim reći sve što zamislite možete i ostvariti tako da samo naprijed. Moje radove možete pogledati na Instagram profilu “škrinjica čarobnica” i na Facebooku na mom ličnom profilu.”

Leave a Comment