Objavljeno: 01/08/2023 Objavio: admin omentari: 0

Brend “Ner’s turbans” koji je nastanjen u Kaknju prepoznatljiv je po prvoklasnim prirodnim materijalima, po prepoznatljivim ukrasima koje krase svaki komad koji ona uradi kao i po unikatnim ručno oslikanim detaljima.  Vlasnica ovog brenda zove se Nerka koja za sebe kaže da je kao osoba jako uporna i strpljiva. Nije od onih koji se predaju niti od onih koji odustaju. Teško je kako kaže biti optimista i vjeruje u dobrotu u svim ljudima.
Za naš portal Nerka je napisala priču o sebi i svom brendu.
“Moje ime je Nerka. Majka sam troje predivne djece i nana dva prekrasna unuka. Obzirom u kakvim prilikama živimo mogu reći da sam ipak poprilično zadovoljna svojim trenutnim stanjem u putovanju koje se zove život. Svi na tom putu imamo uspone i padove. Važno je prepoznati ono za što nas je Gospodar predodredio i prihvatiti priliku i dati 100% sebe. Mada sam prošla dosta puta u drugim smjerovima na kojima sam također dala sve od sebe, zadovoljstvo je bilo polovično.
Trenutno se bavim šivenjem ženskih odjevnih predmeta.
Naziv stranice na kojoj možete pogledati dio od onoga što radim s velikom ljubavlju i posvećenosti je “Ner’s turbans“.
Uživam da radim s prirodnim materijalima. Lan, pamuk, svila i viskoza su moji favoriti. Pogotovo mi godi rad s lanom. Svaki novi komad lana i nova nijansa bude kreativnost i maštovitost. Kad nešto radite s ljubavlju to se i osjeti i prepozna. I kad se posvetite poslu koji ste odabrali 100% tada uspjeh teško izostane. Okolnosti su pomogle da se udružim sa jednom također kreativnom dušom koja tunike i haljine koje ja s ljubavlju smislim i radim, ona ručno oslika i tako im udahne jedinstvenost i posebnost.
Jos kao mala djevojčica sam kradom sjedala za majčinu šivaću mašinu da bi pokušavala nešto da šivam. Obično bi to završilo lomljenjem igala na mašini, zapetljavanjem konaca ili majčinim negodovanjem(da uvijenije objasnim nekadašnju fašniku). Međutim ipak me to nije pokolebalo da već u srednjoj školi počnem sebi izrađivati poneki komad odjeće. Prijateljice su primjećivale i polako počele poručivati iste ili slične stvari za sebe. Nakon srednje škole sam već ozbiljnije prihvatila izazov izrade unikatnih komada odjeće po mjeri. Nešto iskonsko ima u tom pretvaranju komada platna u nosivi komad odjeće po mjeri i želji. Neobjašnjivo onome ko nije nikada iskusio.  Sa više prakse i više iskustva izrada je postala laganija i vrijeme za izradu kraće. Zadovoljstvo mušterija je davalo novi polet i želju za daljim usavršavanjem. Formalnu naobrazbu za krojenje i šivanje nikad nisam stekla. To je bilo jednostavno nešto što je već bilo u meni samo je trebalo da se realizuje. Pogledavši komad materijala već sam vidjela gotov proizvod od njeg.
Međutim životni put me odveo u sasvim drugom pravcu i to je potrajalo poprilično dugo. Ljubav prema šivenju nikada nije prestala niti nestala. I nakon mnogo vremena odlučila sam da je vrijeme vratiti se svojoj prvoj ljubavi-šivenju. I tako će biti dok me zdravlje sluzi ako.
Nisam megaloman i ne razmišljam o povećanju posla niti o nekom većem projektu jer bi izgubila onaj svoj mali mir u koji pobjegnem kad sam za šivačom mašinom. Moj najveći uspjeh je zadovoljstvo na licima mojih mušterija. Radila sam za prijateljicu umjetnicu modele za revije. Neobične i unikatne haljine, kombinezone, suknje,košulje, tunike,komplete…
Brend koji se trudim izgraditi i odrzati prepoznatljiv je po prvoklasnim prirodnim materijalima, po prepoznatljivim ukrasima koje krase svaki komad koji radim kao i po unikatnim ručno oslikanim detaljima.
Ono što uvijek imam na raspolaganju su lanene tunike sa ili bez ručno oslikanih detalja , pamučne tunike u boho i klasik stilu, praktik turbane od pamuka i najfinijeg muslina kao i pamučne turbane sa ili bez čipkanih ukrasa.
Praktik turbane sam također krenula sa izradom usljed ličnog istraživanja najpraktičnijeg i najlakšeg načina stavljanja marame. Turbani koje sam nabavljala -gotov proizvod su bili lošeg kvaliteta pamuka kao i vrlo malih dimenzija tako da je bilo vrlo frustrirajuće biti propisno i udobno pod maramom. Uradivši par primjeraka za lične potrebe – vrlo brzo su zene primijetile i odabrale kvalitet i udobnost, a uz to praktičnost i eleganciju. Često kažem da moji turbani svaku zenu pretvore u sultaniju jer nisam srela još ni jednu a da joj zaista ne daju dozu glamura i dašak orijenta.
Lično mi je zadovoljstvo i ujedno i omiljeno raditi praktik turbane s muslinom kao i lanene tunike. To su moji favoriti.
U kratkim crtama se za sve moje proizvode može reci da su rađeni s posebnom pažnjom i zadovoljstvom. Prirodni materijali vam obećavaju svježinu i bezbrižnost bez neugodnih mirisa i na +30 u hladu. Provjereno i iz ličnog iskustva.
Ukratko put od komada platna do gotovog proizvoda dostavljenog mušteriji izgleda ovako: odaberem materijal-model i veličinu te uključim maštu i inspiraciju i skrojim te sašijem npr.tuniku od lana. Odaberem ukrase na tunici ili ručno oslikani dio. Te nakon završnog peglanja ide slikanje na krojačkoj lutki ili na modelima. Zatim sliku objavim na stranici. Ukoliko mušterija odabere taj komad odjeće te ukoliko odgovara veličina onda se dogovorimo oko isporuke putem brze pošte ili lično ukoliko imamo način da tako odradimo. Ukoliko mušterija treba drugu veličinu ili boju onda se dogovorimo za okvirni rok isporuke te način dostave. Mogu se pohvaliti da nisam imala reklamacije na proizvode te da se mušterije javljaju s pozitivnim utiscima i sa novim narudžbama.
Najlakše je s turbanima. Tu je veličina standardna a rade se od pamuka sa elastinom tako da su prilagodljivi. Jedino je tesko kod nas naci istu nijansu pamuka i muslina tako da je to otežavajuća okolnost. Zatim je vrlo teško naci kvalitetan lan na našem tržištu. Ukoliko negdje i nađete to je u vrlo malim i  ograničenim količinama. Da biste zaista uz zadovoljstvo imali i materijalnu korist od svoga rada , morate maksimalno biti posvećeni tom poslu. Radno vrijeme često zna biti po 12 i vise sati. Jer kad su mature,svadbe, praznici -morate da podredite sve druge obaveze poslu. Mađutim ukoliko se maksimalno uložite možete očekivati i da ćete zaraditi a ukoliko lahko shvatite taj kao uostalom i svaki drugi posao-zarada neće biti u skladu s očekivanjima.
Nadam se da ce me zdravlje sluziti i u narednoj godini kao i svim ostalim godinama te da ću moći izazvati osmijeh zadovoljstva kod mnogih mladih djevojaka kao i kod zena te i starijih gospođa. Zaista je to najveće zadovoljstvo ovog posla.
Sva što radim nastojim da bude najbolje što mogu u datom trenutku i svaki put nastojim da bude bolje i savršenije. Svaki put kritički se osvrnem i samoj sebi kažem može to još bolje.
Kažu da je najteže uspjeti u svojoj čaršiji-međutim kad vas prepoznaju-bez obzira što objavljujete sa stranice ne koristeći svoje ime i naručuju te se zahvaljuju na korektno odrađenom i u vašoj čaršiji onda je to za mene poseban uspjeh i ispunjava me posebnim zadovoljstvom.
Moje mušterije su od djevojčica do starijih gospođa i imponuje kad vas s poštovanjem pozdravljaju i  jedne i druge. Pogotovo kad vas preporučuju dalje jer  bi to uradila samo zadovoljna mušterija. Sati odricanja od odmora od društva od izlazaka vani od putovanja od druženja budu zaboravljeni zbog samo jednog  zadovoljnog osmijeha.  Moji proizvodi su stigli od daleke Australije do daleke Finske. I to su mušterije koje se ponovo javljaju s narudžbama. Da li su zadovoljni ne treba ni pitati.
Na mojoj stranici Ner’s turbans možete pogledati dio asortimana koji stignem slikati. Dosta stvari se isporuci toplo ispod pegle i ne stigne se ni slikati ni objaviti. Ukoliko želite imati neki unikatan komad slobodno se javite. Obećavam kvalitet materijala kao i izrade. Moji radovi se mogu pogledati kao lično isprobati u skladu sa vašim javljanjem  dogovorom na stranici. Radujem se svakom novom javljanju kao i zadovoljstvu onih koji odaberu prirodne materijale kvalitet ručne izrade.
 I na kraju poruka za sve koji se bave ili koji se žale baviti ručnim radom. Zavirite u sebe i nađite ono što vas inspiriše  i što vas ispunjava zadovoljstvom. Dajte 100% sebe i uspjeh će doći. Možda ne odmah, ali doći će. Ne zanemarite veliku pomoć medija i reklame kao ni reklamu zadovoljnih mušterija koji vas sami preporučuju. Ljudi prepoznaju ljubav,trud i zalaganje a vase je da se zaista trudite da budete najbolji u svom poslu”.