Objavljeno: 08/03/2023 Objavio: admin omentari: 0

Maida Redžić Klarić (58) dolazi nam iz Bihaća. Po zanimanju je administrativni saradnik. Sebe opisuje kao komunikativnu, društvenu i kreativnu osobu. Maida je za naš portal kazala kako se još od malih nogu voljela baviti ručnim radom te se tu prožimalo šivanje, vezenje, heklanje i pletenje. Ono što je ostala njena ljubav za sva vremena je heklanje koje je usmjerila na izradu heklanih torbi.

Zašto ste se odlučili za kreativni rad i kako je ukratko izgledao Vaš razvojni put?
Volim ručni rad. Ručni rad je ono što me opušta. Iako je to tako dugo vremena sam izbjegavala da se uopće upustim u izradu torbi. Prve dvije torbe sam napravila za svoju kćerku i sestru. One su bile oduševljene. Ta njihova reakcija oduševljenja dala mi je vjetar u leđa da počnem ozbiljno da se bavim heklanjem i prodajom torbi. U početku je neču kriti bilo momenata kad sam sama sebi znala reči: ” a zašto mi je ovo trebalo”.

Jeste li u momentu kada ste krenuli s ovim poslom imali ideju da ćete postići uspjeh kojim se danas možete pohvaliti?
Pa u sve ovo sa heklanjem torbi sam prvenstveno ušla iz čiste ljubavi prema heklanju. Nisam uopšte očekivala nikakav uspjeh. Međutim moje torbe i moju kreativnost su prepoznale mnoge žene i tako se moja ljubav prema heklanju pretvorila u jedan mali biznis.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Za moj brend mogu reči da je prepoznatljiv po izuzetno kvalitetno izrađenim ručnim torbama, ali sa druge strane i jako kreativnim. Za sad je moj asortiman baziran samo na heklanim torbama, ali torbama za sve generacije. Svaka od njih je posebna i drugačija i u svaku je utkano mnogo ljubavi i strpljenja.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli ?
Mogu reći da moje torbe krasi kreativnost, maštovitost i kvalitet bez kojeg nema uspjeha kad je upitanju ručni rad. Svaka torba je unikatna i drugačija od one prethodne, i u svaku od njih sam utkala i dio sebe, dio svoje ljubavi. Torbe koje radim su raznih modela tako da vjerujem da svako može pronaći nešto za sebe.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Pa ovako. Ja radim na slobodno mogu reći dva načina. Prvi način je taj da ja po sopstvenoj želji i ideji napravim torbe objaivm ih na svojoj facebook stranici pa kad se kojoj dami svidi one se jave i dogovorimo se oko pojedinosti vezanih za slanje. Drugi način mog rada je rad po narudžbi. Takav način rada kao što je poznato iziskuje ispunjavanje želja – od boje, veličine, dezena i svih drugih sitnica koje krase jednu torbu. Nakon izrade uslikam torbu te pošaljem kupcu na uvid. Ako je sve onako kako smo se dogovorili šaljem na adresu.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?Inspiracija je nešto što kod mene dolazi prilikom same izrade torbi, a pokretač inspiracije za izradu ručnih radova je ljubav. Često ili gotovo uvijek ni ja sama ne znam kako če izgledati torba dok ju ne završim, ali znam da neće biti puštena u prodaju dok ja ne budem njome zadovoljna.
Šta očekujete da ćete postići na poslovnom planu u narednih godinu dana?
U narednom periodu moja očekivanja su ta da će moje torbe doprijeti do većeg broja dama, ali onih dama koje vole i znaju cijeniti ručni rad i kvalitet proizvoda.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim
čitaocima?
Pa ako mogu reći da je to uspjeh, pozvana sam da gostujem u RTV-u da se predstavim. Mada nisam otišla jer se ne volim javno eksponirati. Da li sam pogriješila ili ne vrijeme će pokazati, a poziv za gostovanje je i dalje otvoren.
“Nikad nemojte odustati od onog što volite raditi. U današnjem moru kopija vaša će kreativnos i originalnost isplivati na vidjelo”, poručila je na kraju Maida čije radove možete pogledati na Facebook stranici te na Facebook grupi.

Leave a Comment