Objavljeno: 11/04/2023 Objavio: admin omentari: 0

” IJL portreti olovkom” je brend sa sjedištem u Sisku iza kojeg stoji dvadesetsedmogodišnja Iva Janeković Laktašić. Iva je po zanimanju Farmaceutski tehničar, a njena  najveća ljubav i inspiracija u životu su njena  2 sina.
Brend “IJL portreti olovkom”baziran je na crtanje portreta olovkom/ugljenom na papiru. Radovi se rade isključivo po narudžbama i željama kupaca. Bude tu različtiih želja. Od portreta dragih ljudi do kućnih ljubimaca. Iva je priznala kako joj je nekako najveća radost i sreća crtati one potrete kad crta osobe koje više nisu među nama jer smatra da takvi portreti imaju posebnu vrijednost i emociju. Osim portreta odnedavno u ponudi ima i personalizovane bojanke za djecu.
“Moja ljubav prema crtanju se zapravo počela manifestirati jako rano,u samom
djetinjstvu. Oduvijek sam na neki papirić koji je bio pri ruci nešto na brzinu
crtkarala, nešto što sam negdje u tom trenutku primjetila ili vidjela te me zainteresiralo da isto prenesem na papir. Kasnije,kada sam krenula u srednju školu počela sam crtati sve više i više,no sve je to i dalje bilo kako bi se reklo meni za dušu”, ispričala nam je Iva te dodala kako je u ovome što radi samouka.

Nakon srednje škole je na jedan čudan način  odustala od crtanja na nekoliko godina. Naime poslije završene srednje škole tu je došao posao, udaja, djeca i obaveze koje svaka porodična žena ima. Crtanju se vratila nakon 10 godina, a ono što je dovelo do toga jeste to da joj je dijagosticiran anksiozno-depresivni poremećaj. Tad nije imala izbora i morala je smisliti način kako da prebrodi to užasno i mučno stanje te tad počinje ponovo da crta, znajući iz ranijeg vremena da je crtanje upravo to koje je smiruje. S vremenom je shvatila da je to zapravo bio pun pogodak i da joj crtanje mnogo pomaže u borbi sa anksioznošću i depresijom.

Kad crta Iva ističe kako osjeća neki poseban mir i osjećaj  kao da je ušla u neki svoj mali, šareni svemir gdje je sve savršeno. Isključi se iz jave i u tim trenucima postoje samo ona, komad papira, i olovka.  Crta olovkom, ugljenom te ponekad neke detalje odradi raznim permanentnim markerima kako bi dobila valjani kontrast.

Nakon nekog vremena odlučila je podijeliti svoje radove  sa drugima i oglašavati ih na različite Facebook stranice ili  grupe što se pokazalo kao jako dobra ideja. Pokazujući svoj rad široj javnosti napravila je jako veliki korak te sebi i svom talentu dala priliku za ostvarenje uspjeha.

Iako se zaista sa svojim radovima može smatrati uspješnom u onom što radi Iva je jako samokritična osoba. U početku njena razmišljanja su bila ta da niko neće da kupi njen rad i danas u toku razgovora nam je priznala da je pogriješila. Pogriješila je u tome što nije vjerovala u sebe i svoje sposobnosti i svoj uspjeh koji danas ima u prodaji svojih radova.

Za svoje crteže/potrete kaže da su prepoznatljivi po olovci kao i po tome što se sama ona uvijek trudi da ostvari svaku želju svojih kupaca do najmanje sitnice.  Trudi se da radovi budu što detaljniji i uredniji. Vrlo joj je važno da klijenti budu zadovoljni onime što dobiju. To su ističe Iva prije svega jedinstveni, posebni i rađeni sa mnogo ljubavi i pažnje. Najviše zbog želja kupaca radi format A4, mada u ponudi ima i druge formate. Također nudi vam i okvire koji također mogu biti personalizovani.  

Njena najveća inspiracija za sve u životu su njena djece. Njena dva sina su taj njen vjetar u leđa i njihovo postojanje u njenom životu je to što je tjera da ide naprijed i da ima volje prvo za život pa onda za sve ostalo. Osim njih koji su dio njenog srca i duše veliku inspiraciju, ali i podršku pronalazi u njenoj porodici i prijateljima. Usrečuje je njihova sreća kad vide gotov rad koji je namjenila baš njima na poklon.

“Iako sam na početku bila veoma sekptična danas imam mnoge želje kad je upitanju moj biznis, a jedna od tih je da ću u idućih godinu dana postići to da otvorim vlastiti umjetnički obrt”, ispričala nam je ova mlada majka kreativka te dodala kako je već dobila ponude za  izložbe njenih radova te joj je trenutno primarni cilj maksimalno se posvetiti tome i odraditi ih profesionalno.

Njene radove čitaoci mogu pronaći na njenoj facebook stranici kao i grupi. Nakon kontaktiranja Ivi pošaljete fotografiju koju želite da vam nacrta. Nakon što sasluša vaše želje Iva pristupa izradi te vam nakon završetka šalje sliku rada. Kad se ustanovi da je sve uredu dogovara se oko uplate i slanja. Radove pažljivo pakuje u odgovarajuću ambalažu te ih šalje poštom, tiskom, HPpaketomatom, GLSpaketomatom, ali  u obzir dolazi lično preuzimanje u koliko je osoba u Sisku ili okolici.

“Mašta će nas često odvesti u svijetove koji nikada nisu postojali, ali bez njih ne idemo nikamo. Uvijek ustraj u onome što te veseli i nikada ne dopusti da tvoja kreativnost stoji neiskorištena, ograničenja postoje samo u našim umovima, ako koristimo maštu i kreativnost otvaramo sebi i drugima svijet beskonačnih mogućnosti”, poručila je na kraju Iva iz Siska. 

Leave a Comment