Objavljeno: 16/05/2022 Objavio: admin omentari: 0

Munira Bajrić, rođena u Tuzli 1961.godine.od 1988.godine živi u Majdanpeku, po zanimanju ekonomski tehničar u radnom odnosu. Od novembra 2014. godine u slobodno vrijeme se bavi dekupažom. To je nešto što ju je kako kaže osvojilo, čime se “zarazila” .

“Dekupaž je umjetnost ukrašavanja predmeta od drveta, stakla, metala, platna i svih čvrstih površina isijecanjem motiva i lijepljenjem na čvrstu površinu. Naravno, u radu se koriste mnoge tehnike, pa postižete razne efekte, od novog predmeta napravite predmet kao da je star 100 godina ili stari predmet obučete u novo ruho i dobijete nov predmet. Neiscrpan izvor inspiracije i stvaralaštva”, objašnjava na samom početku razgovora Munira.

Iako je počela u novembru 2014 može se pohvaliti da je već krajem decembra iste godine izlagala radove na Novogodišnjem mini sajmu kulture, obrazovanja i stvaralaštva u Majdanpeku, a u februaru 2015 izlagala na zajedničkoj izložbi udruženja umjetnika Majdanpek. 2016 imala je prvu samostalnu izložbu, 2018 drugu i 2020 treću samostalnu izložbu. U međuvremenu redovno je svoje radove izlagala na Novogodišnjim sajmovima, na međunarodnoj izložbi Žene slikari i na zajedničkim izložbama udruženja umjetnika Majdanpek.

Munira je sa svojom kolegicom Dragicom Nikolić osnovala grupu u kojoj kreativci razmjenjuju iskustva, salvete i nesebično pružaju jedni drugima pomoć i podršku. Grupa broji 21000 članova.

Munira nam je otkrila da zbog mnogobrojnosti njene porodice i prijatelja u jednom momentu joj je ponestalo ideja za rođendanske poklone te poklone za neka druga slavlja. Počevši sa dekupažom prvobitna ideja joj je bila da stvara poklone za najdraže. Nije baš razmišljala da će ovako duboko zakoračiti u svijet umjetnosti,
Međutim kako to obično biva u tom kreativnom svijetu, rodila se ljubav prema dekupažu. Munira je vrijeme provodila pretražujući internet, pratila po grupama radove drugih dekupažista i svakim danom otkrivala nove tehnike i mogućnosti koje dekupaž pruža.
Susretala sa radovima na slikarskom platnu, gdje je potrebno doslikavati oko motiva, pa je pokušala i slikanje na kanvasu, u početku sa kombiniranjem dekupaža u slikanja pa do čistog slikanja. Oprobala se i u skulpturnom slikanju kao i u crtanju na foliji i u crtanju mandale. Za sve ovo kako ona kaže treba još puno rada i vježbe, ali ona je zadovoljna i s ovim što je do sada postigla.

Po čemu je Vaš brend prepoznatljiv i koje proizvode naši čitaoci mogu naći u vašoj ponudi?
Ne mogu reći da je moj brend prepoznatljiv po bilo čemu jer mu ja stalno dodajem novine. Ima kolega koji rade npr samo kutije i po tome su poznat, ili samo boce i slično, a ja volim sve da pokušam pa radim i kutije, poslužavnike, podmetače, boce, pepeljare, vazne, šoljice, čak i torbice, obuću dekupažiram, radim slike na platnu, regipsu, mdf, uglavnom volim upotrebne predmete. Najviše volim da radim poklone za svadbe i kad imam odriješene ruke što bi rekli, kad dopustim da me rad odvede do cilja, jer uglavnom završen rad izgleda sasvim suprotno od onog što na početku zamislim.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Za sve moje predmete ukrašene dekupaž tehnikom mogu reći da se slobodno mogu koristiti, trudim se da svaki rad bude i ukrasni i upotrebni, da bude kvalitetno urađen i zaštićen, poslužavnike uglavnom zaštitim takozvanim tečnim staklom koje podnosi visoke temperature. Slike također zaštitim lakom radi lakšeg održavanja i zaštite

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Ako imam naručen rad prvo se odgovaram oko boje i motiva, naručujem repro ako trenutno nemam, npr kutiju za Kur”an, naručim štampu motiva ako nije motiv sa salvete, i kad to sve prikupim, obojim prajmerom pa bijelom bojom predmet, otprilike osmislim priču na predmetu uz motiv, tj odlučim hoću li dodavati ornamente i druge ukrase, ali uglavnom me sam rad dovede do cilja i to obično bude sasvim drugačije od prvobitne zamisli, kad je rad završen lakiram 3 puta, mada i u toku rada između faza lakiram, sačekam da se lijepo osuši i javim mušteriji da je gotovo, pošaljem sliku, ako je mušterija zadovoljna dogovorimo se oko preuzimanja i plaćanja.

Šta je Vaša najveća inspiracija u radu uopćeno i kako se pripremate za nove kolekcije?
Jako mnogo gledam tutorijale na YouTube, na Pinterestu i radove u grupi, pa ako mi se nešto dopadne, pokušam odraditi nešto slično, već sam rekla da volim isprobavati nove tehnike pa tako da tamo tražim inspiraciju, a vrlo često me i sam motiv koji mi se dopadne, inspiriše i usmjeri u radu.

Za dekupaž i sve ostalo što ova kreativka radi istakla je da su ti radovi definitivno njen Smiriteks. Prije nego što se počela baviti dekupažom bila je veliki ovisnik o internetu i kompjuteru, od 24h ona je 20h provodila za kompjuterom. Dekupaž joj je izliječio tu zavisnost. U protekle dvije godine imala je mnogo teških momenata, bilo je tu i gubitaka članova njene porodice, bolesti. Sve je to Munira uspjela prebroditi i ostati psihički stabilna uz pomoć kreativnog rada. Prošavši sve to, ali i podižući se iz pepela zahvaljujući svojim radovima obilježila je svojom trećom samostalnom izložbom pod nazivom “Bjekstvo u svijet umjetnosti”.

Poruka za sve osobe koje se bave ručnim radom?
Čovjek da bi duže živio i ispunio slobodno vrijeme treba da radi ono što voli, treba da se bavi bilo čime. Kroz mnoge razgovore s članovima moje grupe shvatila sam da mnogi traže spas u kreativnost, tad zaborave svoju bolest, svoju tugu i druge problem, zato preporučujem svima da probaju, da se okušaju u bilo kakvom kreativnom radu.

Radove ove kreativke možete pogledati na stranici Munira Mira Okanović Bajrić.

Leave a Comment