Objavljeno: 24/08/2023 Objavio: admin omentari: 0

AJ Naturals je porodična domaća radinost izrade prirodne kozmetike iza koje stoje, Armela i Jasna Vegar. One su dvije jetrve razlicitog kako izgleda tako i karaktera. Armela ima 36 godina, diplomirani je inženjer agronomije, a Jasna, 41 godina, profesor engleskog jezika. Iako sasvim različite kao tim skroz dobro funkcionišu i nadopunjuju se kroz njihov zajednički brend. Možda je malo neobično kad se kaže da su dvije jetrve vlasnice brenda i da ga zajednički vode, međutim one se veoma dobro slažu i kao porodica smo složni. Djeca im odrastaju kao brat i sestra i sva pozitivna i negativna dešavanja rješavaju u krugu porodice. I Armela i Jasna su strastvene knjigoljupke i  slobodno vrijeme provode uz kafu i knjigu.

AJ NATURALS je nastao sasvim slučajno tokom trajanja pandemije COVID-19. Armela i Jasna su zbog zabrane kretanja razmišljale kako da iskoriste svo to slobodno vrijeme. Već od ranije imale su baštu u kojoj je bilo mnogo ljekovitog bilja koje je baš tad kako kažu bilo u punom cvatu. Danima su razmišljale u kojem pravcu da iskoriste blagodati ljekovitog bilja u njihovoj bašti, ali i šire. U branju bilja po bašti, šumama i obližnjoj prirodi bila je uključena cijela porodica. Nakon branja biljaka uslijedio je proces sušenja i kasnije su  od njih pravili macerate potapajući ih u biljna ulja. Međutim sam taj proces je ove dvije jetrve zainteresovao pa su po raznim knjigama i internetu tražile šta se sve može raditi sa maceratima. I u ovaj proces nastanka AJ NATURALS brenda je bila uključena cijela porodica. Njihovi prvi gotovi proizvodi su bili melemi, da bi s vremenom kroz sopstveni razvoj i učenje došli do asortimana sa preko 15 različitih proizvoda.

Kao svoj najveći uspjeh jetrve Vegar smatraju to što im se kupci iznova vračaju i kupuju još. Ta činjenica je njihov najveći feedback i vjetar u leđa, nešto što im govori da zaista ono što rade, rade kako treba.

“Kod nas se može pronaći za svakog po nešto i vjerujte da kada taj neko proba neki naš proizvod i on mu odgovara, ta se osoba onda vraća po još, ali isto tako širi našu AJ Naturals priču i tako dolazimo do novih klijenata i kupaca”, ispričala je Armela za naš portal te dodala da u momentu kad se sa svojom jetrvom upustila u cijelu ovu priču nisu razmišljale o bilo kakvom uspjehu.

U početku je to za njih bioispušni ventil i zanimacija sa kojom su ispunjavale dane. Taj “ispušni ventil” se tek kasnije pretvorio u veliku ljubav prema izradi i samom korištenju prirodnih preparata.

Za svoj brend “AJ NATURALS” Armela i Jasna kažu da je prepoznatljiv po tome što su one bile prve u BIH koje su krenule sa izradom cupcake svijeća od sojinog voska. Cupcake svijeće od sojinog voska nisu samo dekorativne kao što mnogi misle jer mirišu i kada nisu zapaljene, već i kada se upale one ispuštaju razne mirise pomno biranih eteričnih ulja koji će učiniti svaki dom i kutak toplijim i ugodnijim za boravak.

Osim cupcake svijeća od sojinog voska u asortimanu njihovih proizvoda možemo pronači razne balzame za usne, ulje i marmelada za ubrzano tamnjenje tokom ljetnih mjeseci kao i sprej protiv komaraca, fluffy maslac za tijelo i anticelulitno ulje tokom zimskih i proljetnih mjeseci, kreme za ruke, kreme i serumi za lice, deo kreme, balzam za njegu lica nakon brijanja, ulje i balzam za njegu brade, dječije glicerinske sapune kao i melem neven koji pogoduje i mladoj dječijoj koži. U suštini svako može pronaći nešto za sebe.

“Nas dvije redovno koristimo naše proizvode kao i naši ukućani i uža i šira porodica, tako da je malo teško izdvojiti jedan proizvod, ali sa sigurnošću možemo reći da su naše deo kreme definitivno naš najprodavaniji proizvod, koji mi koristimo od kada smo ih prvi put napravili, pa ako ćemo izdvajati jedan proizvod kao omiljeni onda je to definitivno naša prirodna deo krema. Ona dolazi u nekoliko mirisa Refreshing Lemon, Ruža, Lavanda i geranij, i Pepermint. Ovu posljednju bismo izdvojili kao za muškarce iako je i žene redovno koriste”, odgovorila je na naše pitanje o omiljenom proizvodu Armela.

Svoje proizvode ove zaista divne žene opisuju kao proizvode pravljene od 100% prirodnih sastojaka koji zadovoljavaju sve naše potrebe da na prirodan način njegujemo i hranimo našu kožu bilo lica ili tijela.

Kad smo ih pitali da nam ukratko ispričaju sam proces od narudžbe do isporuke, Jasna je kazala ovako: “Kada nam se klijent obrati putem privatnih poruka na našem IG profilu ili FB stranici sa određenim problemom prvo što radimo je da istražimo šta je to što se traži, da li nam se neki klijent obratio sa nekim posebnim problemom koji želi da riješi, i onda probamo razne formulacije i recepte dok ne dođemo do onoga što smo zamislili. Onda je tu i cijeli onaj posao koji se ne odnosi na samu izradu proizvoda, već sve ono što uz to dolazi, a to je izbor adekvatne ambalaže, posebna pakovanja, dizajn i izrada naljepnica – to su sve poslovi koje samo radimo i ponekad nam to oduzima i više vremena nego sama izrada određenog proizvoda. Onda dogovaramo dostavu. Ukoliko se radi o kupcu iz Mostara onda radimo ličnu dostavu po dogovoru sa kupcem. A ukoliko se radi o kupcu koji nije iz Mostara onda narudžbe šaljemo preporučenom poštom ili brzom poštom što zavisi od ambalaže naših proizvoda. Proizvode koji dolaze u staklenoj ambalaži, kao npr. cupcake svijeće, uvijek šaljemo brzom poštom radi predostrožnosti”.

Kad su upitanju očekivanja za naredni period, jetrve Vegar su jednoglasno dale odgovor da su one zadovoljne time gdje se trenutno sad nalaze- Uspjele su uspostaviti odličnu konekciju sa pratiocima na društvenim mrežama kao i kupcima. Ono što imaju u planu uraditi je u narednih godinu dana je rebranding  profila na IG, bar to imamo sad za sad u planu. Također ono čemu se nadaju da će se sa njihovim proizvodima više pojavljivati na sajmovima i bazarima jer kako kažu ipak je to najbolji put za upoznavanje kupaca sa brendom.

“Znate onaj osjećaj kada pravite neki kolač ili tortu po prvi put i on je prilično zahtjevan, ima dosta krema, mislite se kako će to sve ispasti, skidate obruč u strahu da će se sve samo raspasti i prosuti po cijeloj kuhinji, da ćete morati poslati muža ipak u slastičarnu, a kada uspijete skinuti kalup i sve stoji na svom mjestu, svi se slojevi jasno vide i tada ste nevjerovatno ste ponosni na sebe. E to je taj osjećaj! To je osjećaj koji nas dvije imamo kada sve ispadne kako treba i to baš onako kako smo mi zamislile”, opisala je Armela osjećaje koji se prožimaju u toku izrade nekih proizvoda.

Kada smo Armelu i Jasnu pitali da li imaju neku poruku za kraj razgovora, one su rekle sljedeće:”Možemo poručiti samo da budete uporni, jer na kraju je baš ta upornost ono što će vas možda izdvojiti od ostalih. Potrudite se da svaki dan nešto novo naučite, da širite vidike i da se ne plašite vlastitih ideja i kako ih pretočiti u stvarnost jer svako od nas ima svoje mjesto pod ovim suncem pa tako i svi mali biznisi imaju svoje mušterije, simpatizere i kupce”.

Njihove 100% prirodne proizvode možete pronaći u Mostaru u concept store-u The Spirit of Herzegovina by Emica na samom Starom mostu i tu se nalazi njihova posebna edicija proizvoda napravljena za naše sugrađane, za turiste i za sve one koji posjećuju Mostar. Proizvode također možete pronaći i u Zenici u Design studiju Elosso, kao i na njihovoj Facebook stranici.