Objavljeno: 03/02/2022 Objavio: admin omentari: 0

Ivana Vranjković rođena I živi u Banja Luci. Od 2008 godiine je i službeno dipl.geograf-demograf, ali nezaposlena. Iako je nezaposlena,ova mlada kreativka sigurno nije besposlena. Nakon završenog fakulteta počela se baviti ručnim radom. Trenutno je najzauzetija sa dekoracijama za vjenčanja, krštenja i rođendane.

“Rođena sam i zivim u Banja Luci, 2008.godine sam stekla zvanje dipl.geograf-demograf na PMF-u, i još uvjek sam nezaposlena. Od malena sam volila da crtam i pravim različite stvari, jedno vrijeme sam išla i na vajarstvo, a dugo godina sam trenirala latino-američke i standardne plesove. Trenutno sam najzauzetija sa dekoracijama za vjenčanja, krštenja i rođendane, ali nije sve tako počelo.

Kao sto sam već spomenula ljubav prema crtanju i izradi rarznoraznih stvarčica traje od djetinjstva. Zapravo je sve krenulo od moje ideje i želje da isprobam tehniku oslikavanja stakla koju do tada nisam nikada probala, ali me privlačilo. Krenula sam sa dvije čase za šampanjac i 4 boje i par kistova. Te prve čase i dan danas čuvam na polici kao uspomenu i za prvi put su ispale jako jako dobro. Od tih časa je sve i krenulo.

Znala sam raditi čase kao poklon nekome ili sam prijatelima radila kao poklon za nekoga njima dragog. Nakon određenog vremena sam proširila asortiman oslikanih proizvoda za različite prilike bilo je tu svega od pepeljara, šolja, časa, zatim slavskih setova na koje sam posebno ponosna- 2007 godine sam počela da pravim čestitke quiling tehnikom koju tada trenutno u BiH je možda radio još neko mada ja u tom momentu nisam našla nikog, ali zbog slabog interesovanja za takav vid radova sam na kraju sa vremenom odustala od istih i prešla na staklo.

Jednoj drugarici sam radila pozivnice za vjenčanje u quilling tehnici što je bio popriličan izazov jer u tom momentu je bilo teško kod nas pronaći bilo kakav materijal i alat vezano za tu tehniku. Jednog dana me drugarica zamolila da za njenu prijateljicu odradim cvjetiće za kičenje svatova, pristala sam i opet sam krenula u istraživanje i nabavku materijala, sama izrada cvjetića nije bila toliko teška, tako da je od tih cvjetića sve i krenulo u pravcu dekoracija za vjenčanja.

Postepeno sam proširila ponudu mojih radova koji su vezani za vjenčanja tako da sada svojim radovima mogu pokriti gotovo sve potrebe vezane za dekoracije na jednom vjenčanju.

Na početcima svog rada nisam ni sanjala da ću postići tj.dostići ovaj nivo u bavljenju kreativnim radom, jer iz kreativnog rada ovo je prešlo skoro pa u posao, stim da odkako je korona počela sve stoji i imam puno manje posla, a i ja sam pravila pauzu u radu zbog rođenja sina i sad se polako vraćam svim aktivnostima.

Ono sto mi je ostalo u sjećanju su 2016. i 2017. godina kada sam imala najviše posla u 2016-toj godini sam imala 32 svadbe, a u sledećoj 42 svadbe, stim da tada nisam radila dekoracije sale, ali bez obzira na sve to je jako puno cvjetića i uz to jos mnoge propratne stvari za jedno vjenčanje. Tu sam shvatila da malo moram da usporim tempo jer bez obzira na moju želju da svima izađem u susret je jednostavno bilo nemoguće i pored činjenice da sam tada spavala svega 4h dnevno, i od slijedeće sezone sam sebe ograničila u primanju narudžbi.

Mislim da niko u BiH ne oslikava staklo na način na koji ja to radim, ono na šta sam posebno ponosna jesu moji radovi na staklu vezani za temu slave, takođe sam među prvima počela da oslikavam tanjire za mladence (tj.za prvo pace torte) kao i noževe za tortu i viljuške za mladence.

Ja imam jako širok asortiman proizvoda gdje svako može naći mesto za sebe, bilo da se radi o vjenčanju, krštenju, rođendanu, slavi, godišnjici, 8.martu ili valentinovu. Omiljenu vrstu proizvoda iskreno nemam, volim sve da ih pravim, i sve što radim radim sa puno ljubavi i truda, ali ako bi baš morala da izdvojim nesto od radova onda bi za nijansu prednost dala oslikavanju stakla u odnosu na sve ostalo što radim.

Što se tice načina rada, sve zavisi od proizvoda koji treba da uradim. Ako se radi o staklu narudžbe primam bar sedam dana prije nego što proizvod treba biti isporučen, a poželjno je da to bude i više dana jer pri oslikavanju stakla je potrebno ispoštovati proces sušenja boja. Što se tice vjenčanja i konkretno cvjetića tu su stvari malo komplikovanije uglavnom narudžbe primam min.mjesec dana prije poželjno bi bilo da zbog nabavke materijala i pronalazenja istog maldenci rezervisu termin 2-3 mjeseca unaprijed jer mnoge stvari često znaju da budu nedostupne. Dostavu vršim uglavnom brzom poštom širom BiH, Ili kupci koji su u mogućnosti dođu i lično preuzmu svoju narudžbu.

Često do ideja dolazim u trenutku bez neke posebne pripreme pa je onda dalje razvijam, nove kolekcije cesto nastaju spontano nekad dobijem inspiraciju iz razgovora sa mušterijom. Kada mi kažu “ali može li biti ovo ovako” često mi se iz tog njihovog “ali” rodi neka ideja koja najčesce nema sličnosti sa tim što oni žele u tom trenutku. Tako da najčesće jedan detalj razvije čitavu jednu kolekciju radova.

Ono što očekujem u narednoj godini je da se polako vratim poslu, i da se ovo sve sa koronom koliko toliko smiri. U tom slučaju bi bila zadovoljna kada bi postigla pola od onga koliko sam imala u sezoni 2019. godine.  A ono što bih smatrala posebnim uspjehom bi bilo da možda registrujem neku svoju radnju u skorijoj budučnosti.

Moje radove mozete pogledati na mojoj stranici Sve za vjencanje Banja Luka”.

Leave a Comment