Objavljeno: 12/08/2022 Objavio: admin omentari: 0

Martina Sokolić ima 31 godinu i živi u Hrvatskoj, na otoku Lošinju. Po zanimanju je magistra prava i radi u struci, a uz redovni posao, vlasnica je domaće radinosti kroz koju izrađuje i prodaje razne vrste ručnih radova. Njena poruka za osobe koje se bave kreativnim radom je da ustraju u onome što rade čak i onda kad pomisle da im ne ide jer je rad koji su izradile danas bolji od onog kojeg su izradile jučer, a lošiji od onoga kojeg će izraditi sutra..

Njen kreativni rad počeo je još za vrijeme studija kada je osjetila potrebu naći neku zanimaciju shodno slobodnom vremenu i studijskim obavezama. Upravo kroz ručni rad i kreativnost najbolje mogla razbistriti misli i napuniti baterije. Istakla je kako kroz kreativnost stječemo nove vještine, pomičemo svoje granice i stvaramo nove vrijednosti, a kako ona ima mnogo oblika, na nama je samo odabrati onaj koji nam najviše odgovara

„Premda su u početku moji radovi bili krajnje jednostavni, kako je vrijeme odmicalo postajali su sve bolji, a ja sam imala sam sve više i više ideja i s vremenom se okušala u više različitih tehnika“, objašnjava na početku razgovora Martina,

Kad je svoje radove počela objavljivati na društvenim mrežama, uvidjela je da za njih postoji i određeni interes pa je tako svoj hobi odlučila pretvoriti u posao i registrovati domaću radinost.

Budući da izrađuje razne vrste ručnih radova, u njenoj ponudi se mogu naći privjesci od epoksidne smole s pravim školjkama s lokalnih plaža (na lančićima ili privjescima za ključeve), zdjelice od pravih školjaka, drvene narukvice, privjesci i narukvice od polimerne gline, kutije za nakit, ogledala, Božićni ukrasi itd.

Kad smo ovu mladu kreativku pitali da li može izdvojiti neki njoj omiljeni rad rekla nam je kako su joj svi njeni radovi dragi, ali ako bi trebala izdvojiti neki kao najdraži, onda bi to bili nosači vjenčanog prstenja od pravih školjaka koji zamjenjuju uobičajene jastučiće za prstenje.

„Izradila sam više različitih vrsta i omiljeni su među kupcima. Mladenci najčešće biraju neke od već gotovih, no postoji i mogućnost izrade po želji tako da sam ih znala izrađivati i prema njihovim zamislima. Kad kupci školjke zaprime poštom, vrlo često znaju komentirati da su im uživo još ljepše i to mi bude stvarno jako drago čuti“, za naš portal govori Martina i dodaje kako osin već postojeće ponude možete naručiti radove po želji.
Dok izrađuje svoje radove osjeća se kao „svoja na svome“, a sam proces stvaranja voli jednako kao i konačni rezultat. U kratkim crtama, svoje proizvode opisala je kao: „ponešto za svačiji ukus, a sve izrađeno s pažnjom i ljubavlju“.

Narudžbe prima osobno te putem Facebooka, Instagrama i e-maila. Ukoliko kupci izaberu neki proizvod koji u tom trenutku nije na stanju nego ga tek treba izraditi, obavijesti ih koliko će izrada trajati, a u slučaju da izrada zahtijeva duže vrijeme, redovito ih obavještava o napretku.

U nekom narednom periodu želja joj je da njeni radovi budu dio nekih suvenirnica i trgovina ručnih radova kako bi kupci mogli lično vidjeti i na licu mjesta kupiti neki njen ručni rad, a može se pohvaliti da je već do sad uspjela ostvariti takav vid suradnje sa nekim trgovinama.

Imate li posebne uspjehe u radu do sada koje biste mogli podijeliti sa našim čitaocima?
Svojim posebnim uspjehom smatra to što je prema ideji jedne kume koja je osmislila unikatan i originalan poklon za mladence, izradila maketu katedrale u kojoj su se vjenčali istu uspjela i izraditi. Izrada je trajala nekoliko mjeseci i svaki korak predstavljao joj je veliko zadovoljstvo.

„U svakom slučaju, neovisno o tome radi li se o mojim radovima ili o radovima drugih kreativaca, nadam se da će ljudi u većoj mjeri prednost davati ručnim radovima jer je svaki od njih jedinstven i iza svakog od njih stoji priča o trudu i pažnji koji su uloženi u njegovo osmišljavanje i izradu. Mislim da ne postoji ručni rad koji nije nastao s pažnjom i ljubavlju“, zaključila je na kraju razgovora Martina.

Svoje radove redovito objavljuje na s Facebook stranici Handmade by Martina te Instagramu @handmade.by.martina.s

Leave a Comment