Objavljeno: 13/09/2022 Objavio: admin omentari: 0

Pokretanje vlastitog posla ideja je koja privlači mnoge, ali malo ko se odvaži uploviti u te vode. Za sve pa i za pokretanje vlastitog biznisa potreban je prvi korak. Međutim, u BiH svakodnevno smo svjedoci tome da mladi i prije učinjenog prvog koraka, nerijetko, odustanu. Tako se iz dana u dan povećava broj onih koji odlaze u druge države u potrazi za poslom. Ipak, postoje i oni koji su čvrsto odlučili da ne žele napustiti svoju državu. Jedna od takvih je Aldina Ćurtović, mlada žena koja je napustila posao novinarke kako bi pokrenula svoj biznis.
Aldina Ćurtović ima 29 godina. Po struci je arhitektonski tehničar. Slijedom okolnosti upisuje I žurnalistiku te tokom studiranja dobije priliku za posao u struci te 5 godina radi kao novinarka/voditeljka. Aldina je majka tri djevojčice koje su zapravo i krivac Aldininog uplovljavanja u kreativni svijet. Aldina se bavi šivenjem odjeće za djecu i kaže nam da to je ono što nju zapravo ispunjava
“Kada sam dobila djevojčice imala sam želju da im radim ja odjeću, iako nisam imala nimalo iskustva, posudila sam od mame mašinu da naučim. Mic po mic i počnem sa malom prodajom kapica, čisto da pokrijem trošak za materijal od kojeg sam radila svojim djevojčicama stvari. To se počelo “širiti” tako da sam odjednom radila puno kapica i počela sam slati narudžbe širom Bosne i Hercegovine”, objašnjava nam Aldina te dodaje da su njena najveća inspiracija kupci i njihove želje.
Za sve divne stvarčice koje radi rekla je da su prepoznatljive po izuzetnom kvalitetu, jer se trudi uglavnom koristi kvalitetan material. U njenom asortimanu možemo pronaći opremu za naše najmlađe od kapica, turbana, trakica, bodića, helankica, majica, haljinica za proslave I mnogo šta.
“Vremenom su mi trenerke za djecu postale broj jedan i baš ih mnogo uradim tokom jedne godine. Prestala sam davno brojati koliko sam ih uradila ali i tokom najtoplijih dana uvijek se nađe jedna narudžba za trenerku”, kazala je za naš portal ova mlada kreativna mama.
Na samom početku svog rada kaže nije ni slutila da će zbog ovog što danas radi napustiti svoj posao i isključivo se baviti šivenjem. Sve je zapravo trebao biti sam hobi, ali nakon 2 godine rada i danju i noću da bih stizala ispoštovati sve narudžbe donijela je odluku da napusti pravi posao i pokrene svoj mali obrt. Istakla je kako se nije pokajala jer je pronašla ono što ju ispunjava i čini sretnom.
Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Rađeni su sa puno puno ljubavi. Svaki je proizvod poseban i to kupci prepoznaju.
Aldina svoje radove plasira široj javnosti preko društvenih mreža. Odala nam je kako se zaista I ne trudim mnogo oko prezentacije, ali kako kaže i sa dosadašnjim plasiranjem i prodajom je zadovoljna jer kao mama koja vodi biznis od kuće mora imati mjeru u svemu i da nikome ne manjka njenog prisustva.
Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave?
Nakon narudžbe putem Facebook-a ili Instagrama na stranici Delasa Art, upoznam kupce sa vremenom potrebnim za izradu narudžbe. Materijale nabavljam lično, šijem sama, krojim sama, radim vez uz pomoć mašine za vez. Prije slanja narudžbe obavezno napravim fotografiju kupcu da zna šta će stići na adresu i uglavnom je to kupcima mnogo bitno zbog međusobnog povjerenja.

Kako se pripremate za nove kolekcije?
Kolekcije ne radim jer iskreno ne mogu da stignem, posla je uvijek puno, uglavnom za ljeto su to bodići, šorcevi, suknje, trakice, haljinice. Jesen/zima su trenerkice, kapice, šalovi..

U narednom periodu planira poraditi na boljoj organizaciji i usklađenosti između posla I porodice. Želi poboljšati isporuku proizvoda, a kao svoj poseban uspjeh ističe potpuno povjerenje svojih kupaca, ali I to što svakog dana bude barem po jedan novi kupac.
Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Osjećam sreću, olakšanje. Skoro sam pokušala opisati osjećaj, kao nekakav bijeg od stvarnosti. Čim uzmem makaze i uključim mašine, svi problemi nestanu, jednostavno me moj posao smiruje.

Aldinini radovi se mogu pogledati na Facebook stranici Delasa Art i na Instagram profilu Delasa Art.

Leave a Comment