Objavljeno: 12/01/2023 Objavio: admin omentari: 0

Svakom roditelju rođendan njegova djeteta predstavlja nevjerojatan događaj u životu, a proslava je samo djelić sreće koju roditelji osjećaju svake godine na isti datum. U moderno vrijeme proslave dječjeg rođendana imaju tematsku formu najčešće iz omiljenih crtića njihovih mališana. Sve bude ukrašeno tematski. U većini slučajeva i rođendanska torta se prilagođava temi rođendana te roditelji uglavnom torte poručuju od onih koji su povrh svega kreativni, imaju maštu, ali su i majstori u svom poslu. Jednog takvog majstora u svom poslu čije su 3D torte pokupile sve naše simpatije pronašli smo u Srebreniku. U Srebreniku smo upoznali dvadesetosmogodišnju Ramizu Vilić.

Ramiza Vilić (28) dolazi nam iz Srebrenika. Ramiza je porodična udata žena i majka četvero djece, majstor plastičarstva a uskoro i profesor praktične nastave u struci te vlasnica ugostiteljske radnje „B&R honeys“ Srebrenik. Ramiza se već 8 godina bavi izradom prekrasnih unikatnih torti.

Našu pažnju su privukle njene 3D torte. To su torte koje treba da imaju j puno fila I da budu jako sočne, a u isto vrijeme da zadrže taj prepoznatljivi oblik koji je 1/1 sa originalom.

Tog jutro kada je Ramiza odlučila praviti torte kaže nam kako nije znala napraviti ni jedan tradicionalni ni klasični kolač, a kamoli tortu. Jednostavno samo je poželjela biti korisna u nečemu, a torte su bile jedino što joj je bilo u mislima.

Istakla je kako je u radu bilo mnogo truda, odricanja, žrtve, neprospavanih noći, suza, pokušaja, volje i na kraju ambicije kako bih uspjela.

“Uvijek sam sanjala da imam svoju radnju. Maštati nije zabranjeno, pa tako I ja maštam o nadaleko poznatoj slastičarni u našoj predivnoj zemlji koja će biti zadužena uljepšavati sva slavlja, zapošljavati puno radnika I djelovati na zavidnom nivou. Ono čime se sad mogu pohvaliti je to da se o mojim radovima priča na raznim portalima čak I na američkim sajtovima”, ispričala je za naš portal ova majstorica u izradi torti.

Najveći utjecaj da se počne baviti ovim poslom Ramiza je bila sama sebi, vjerovala je u sebe i davala cijelu sebe kako bi uspjela ostvariti svoje snove. Naravno u svemu tome nikad nije izostala podrška njenog muža i dječice bez kojih kako Ramiza kaže ništa ne bih bilo isto.

Ramiza nam je odala kako najviše voli raditi one torte koje su što komplikovanije raditi. Ona je neko ko voli izazove, teške dekoracije koje zahtijevaju sve do u detalj, torte gdje je prvo matematičar pa tek onda poslastičar.

Ako pogledamo Ramizinu stranicu “U.R. Zdravljak “B&R honeys” vidjet ćemo torte u koje je Ramiza ostavila dio sebe, torte koje su rađene s ljubavlju i željom da budu što realističnije I ljepše.

U nekoj dalekoj budućnosti Ramiza ističe kako se vidi kao vrlo uspješan poslastičar, spretan i sposoban odoljeti svim izazovima koji se postave ispred nje.

Iako je prava umjetnica i majstor u svom poslu i ona ima svoju omiljenu poslasticu kao degustator a to je njena kako je ona naziva “kinderica” na čijoj je izradi radila dugo vremena i koja je među kupcima postala apsolutni hit.

“KINDERICA – to je jedna čokoladna bomba koja jednostavno traži da se jede još I još I oni koju je jednom probaju nikada se više ne opredijele za neke druge okuse”, kazala je Ramiza te dodala da je jako teško opisati one osjećaje koji se jave u njoj dok radi torte. Dođe tu do spoja emocija, volje, brige i želje.

Iako za 8 godina svog rada nije pronašla način da opiše osjećaje prilikom izrade Ramiza je dovoljno hrabra da se uvijek upusti u avanturu izrade te joj adrenalin krene da radi kao i svjesnost da svaka nova torta treba i mora biti bolja od prethodne posebno kad su u pitanju njene 3D torte koje traže mnogo strpljenja, matematike, modeliranja, umjetnosti i mirne ruke.

Kuhate li kući torte što vaši ukućani kažu na Vaše torte?
Iskrena da budem, ukućani jedu najmanje slatka. Dječica su prerasla slavljeničke torte, što me malo boli jer smo pretežno skupa pravili torte prema njihovim željama, a danas već biraju porodične izlaske umjesto torti. Oni su tu uvijek kao moji mali veliki kritičari koji su tu da mi kažu jesam li uspjela napraviti neki oblik torte koji je sličan stvarnom obliku, te “odobriti” prodaju iste. Naravno, mome mužu, koji je moj glavni pratitelj često pravim omiljene slastice koje nestaju u treptaju oka.

Volite li eksperimentirati? Kombinirati namirnice i recepte?
Za svojih 8 godina rada sam iskombinovala vlastite recepte torti, a najviše od svega me raduju pozitivne povratne informacije mojih kupaca, jer ja sam tu prvenstveno kako bih uljepšala njihove posebne trenutke svojim tortama, kako ukusom tako I izgledom.

Imate li neku osobu koja vam je uzor? kad je riječ o izradi torti Zašto baš ta osoba?
Svi mi imamo uzore u našim poslovima, u mome slučaju su to tri osobe I tačno želim postati kao njih trojica, a to su majstor za šlag dekoracije Tran Thai, Buddy Valastro kao svjetski poznat poslastičar i nepremašeni majstor čokolade Amaury Guichon. Ja sam se uvijek bazirala na to da pratim bolje od sebe I da se trudim postati najbolja verzija sebe, a možda i sama, nekada, uzor mnogima. Tako da bih jednog dana željela imati umijeća ove tri veličine od majstora I predstaviti našu zemlju u najboljem svjetlu kao mlada i uspješna žena, te povesti generacije poslastičara za sobom u ovaj divni svijet slastica.

Šta Vam je bilo najteže u početnom periodu i kako ste to premašili?
Najteže od svega je vjerovati u sebe, posebno ako ispred sebe imate stazu koja je posuta trnjem i razbijenim staklom. Morate odlučiti hoćete li pustiti da vam noge budu krvave ili ćete jednostavno preletjeti ka ostvarenju svojih ciljeva. Naravno da je jako teško, kao I svi početci svakom pojedincu. Toliko toga mora da se nauči, premaši, ostvari. Onda tu imamo i nabavku materijala i alata koja ni u kom slučaju nisu bila po pristupačnim cijenama pa su se tu pomalo skupljale zaradice I pomalo nabavljalo jedno po jedno. Sjećam se, da sam kao početnik, nožem rezbarila slovo po slovo dok nisam skupila prvi novac da kupim sjekače i tako pomalo sav ostali alat. Morate imati na tone volje I sabura, posebno ako nemate nikoga ko bi vas usmjerio i pokazao kako šta ide.

“Svoje početke vrlo rado pričam svojim polaznicima kada radimo kurs, jer nekolicina misli da se to svari preko noći I da ste već naredni dan majstor I znate sve. I ono što uvijek naglasim je to da se ovaj posao radi iz ljubavi, nikako zbog novca. Sve naknadno što dođe je potvrda da se volja isplati. Ako neki posao, bilo koji, radite samo zbog novca, nikada nećete biti zadovoljni I uvijek ćete mrziti svoj posao. Svaki novi radni dan će biti nova patnja, tako da uvijek naglašavam, ako ste došli da bi zaradili novac, vratite se, ovo je samo za one koji vole jer će samo oni imati snage da se nose sa svime što ovaj posao daje I uzima”, ispričala je na kraju razgovora Ramiza, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

Leave a Comment