Objavljeno: 06/12/2022 Objavio: admin omentari: 0

Fatima Lutvić (38) je rođena u Rogatici, a živi i radi u Sarajevu. Završila je Srednju medicinsku školu, a nakon nje Prirodno-matematički fakultet odsjek hemija u Sarajevu. Po struci je diplomirani inženjer hemije. Fatima je udata i ima jedno dijete. Radila je u jednoj farmaceutskoj kompaniji godinu dana. Bavi se proizvodnjom prirodne kozmetike.
Fatima je za naš portal kazala kako je oduvijek voljela kreme i kozmetiku te da ju je i sama proizvodnja isto tako zanimala.
Svoj vlastiti biznis Fatima je pokrenula 2016.godine kad je ostala bez posla. Naravno nakon gubitka posla Fatima nije gubila vrijeme već je odmah počela tražiti novi. Kako nije nailazila na pozitivne odgovore poslovnih ponuda rodila se ideja kod njenog muža da krene s nečim svojim. Kao što smo već rekli iz velike ljubavi prema kozmetici i radoznalosti o proizvodnji iste Fatima se upušta u biznis. Ne razmišljajući uopće kakav ce biti rezultat,bilo joj je bitno da radi ono što voli.
Krenula je s minimalnim ulaganjem i sa samo četiri proizvoda. Naravno trebalo je vremena i mnogo rada, ali danas vidimo da Fatimin biznis ide uzlaznom putanjom. Iako već ima poprilično širok asortiman proizvoda Fatima i dalje radi na novim proizvodima tako da nas u skorije vrijeme očekuje još proizvoda.
Kada želi uvesti novi proizvod prvo ide edukacija, za neke je završila aroma školu za kozmetiku. Zatim ide istraživanje kako i gdje nabaviti potrebne sirovine i ambalažu. Kada je sve spremno pristupa se pravljenju proizvoda i testiranju. Nakon toga se stavlja u prodaju i prave reklame.
“Mnoge proizvode smo uveli zato sto ih je neko tražio. Takav proizvod je “Leylas oil” koji smo i nazvali po našoj klijentici koja je tražila takav jedan proizvod da stavimo u ponudu”, ispričala je Fatima.
Naziv Fatiminog brenda nosi naziv “Theca kozmetika”, a prepoznatljiva je po prirodnim sastojcima i kvalitetnim uljima. Također, u pitanju je aromakozmetika što znači da nisu sastojci samo prirodni nego je riječi o nerafiniranim sastojcima tj hladno cijeđenim uljima.U Theca proizvodima nema štetnih sastojaka, vještačkih boja niti mirisa.
Asortiman Theca proizvodi brenda podijeljen je u nekoliko grupa :
1. Proizvodi za njegu ruku, lica i tijela
2. Proizvodi za bebe i djecu
3. Proizvodi za liječenje i probleme s kožom
4. Proizvodi za njegu usana
5. Sapuni
“U ponudi imamo mnogo proizvoda prije svega ulja kantarionovo, nevenovo i ulje kunice te masti i kreme od pomenutih ulja. Čorokot krema, kreme za lice, ruke proizvodi za njegu usana, djece, tijela pilinzi, maske,sapuni,tonici…”, ispričala nam je Fatima te dodala kako je prošle godine svoju čorokot kremu predala na konkurs u DM marketima te je isti i prošao i danas ju možemo kupiti u DM marketima. Od ove godine je počela suradnju sa radnjom Baskaluk na Baščaršiji. Tako da se tu može kupiti dosta proizvoda.
Fatimina najveća inspiracija su potrebe i problemi ljudi sa njihovom kožom, a također prati i osluškuje kako svoje potrebe za kozmetikom tako i potrebe svojih kupaca.
U narednih godinu dana se nada još boljoj prodaji, probijanje više njihovih proizvoda na tržište, tačnije priželjkuje neke nove suradnje sa DM marketima. Također plan za narednu godinu je edukacija za nove proizvode sa željom proširenja asortimana proizvoda. Imala je kao ponudu prodaju njenih proizvoda van granica BiH pa se nada ostvarenju uspjeha i na tom polju.

Kada biste proizvode koje imate u ponudi trebali da predstavite u kratkim crtama, šta biste o njima rekli?
Proizvodi su prirodni, sa hladno cijeđenim uljima i hidrolatima. Bez vještačkih su boja i mirisa, miris im dolazi od eteričnih ulja pa su s toga blagog prirodnog mirisa. Tekstura je lagana pa se brzo upijaju i ostavljaju kožu mekom i glatkom. Neki od proizvoda rješavaju probleme sa kožom kao što su akne osipi, ali i zaustavljaju krvarenje i pomažu u zarastanju rana. Proizvodi su rađeni ručno te je u svaki utisnuta ljubav i pažnja. Ono sto me posebno raduje kod ovih proizvoda je da ljudima služe i da im otklanjaju probleme sa kožom.

Ukratko, možete li nam objasniti vaš način rada, od narudžbe do dostave,?
Narudžbe zaprimamo mailom, ili preko društvenih mreža. Proizvodnja ide po potrebi, radi se u toku jedan ili dva dana. Svaki proizvod se mora hladiti pa tek onda pakovati. Ambalaža je jako važna i bitno je pravilno zapakovati proizvod. Nakon toga ide isporuka proizvoda, koja se vrši ličnom dostavom u Sarajevu, a u druge gradove poštom. Također narudžbe za DM markete su posebno odvojene kao i proizvodnja. Dostava je određena jedan dan u sedmici.

Možete li nam ukratko opisati ono što osjećate u momentima dok pravite Vaše radove?
Ja bih posebno izdvojila branje bilja jer tada provodim vrijeme u prirodi, na suncu. To opuštanje, zvukovi prirode i mirisi bilja fenomenalan osjećaj. Drugi dio posla je spravljanje proizvoda to je poseban osjećaj kada pred očima vidite to nastajanje kreme, kada provodite vrijeme u mirisima prirodnih ulja i eteričnih ulja, kao da ste opet na nekoj livadi punoj raznovrsnog bilja. Pakovanje proizvoda i lijepljenje naljepnica je završni pečat na vlastiti rad i onda vidite djelo svojih ruku koje samo vi znate kako je sve nastalo.

“Uživajte u svom radu, jer je to najvažnije da radimo ono što volimo i da budemo u tome autentični. Stalno se edukujte o onome što radite kako bi bili vi, a i vaši proizvodi još bolji. Učite marketingu i prodaji jer oni su veoma važan segment ka ostvarenju uspjeha u biznisu. U ovom poslu je bitno imati cilj, staviti fokus na cilj i ne zaboraviti nikada zbog čega smo sve počeli”, poručila je na kraju razgovora Fatima a njene proizvode možete poručiti na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment