Objavljeno: 03/04/2023 Objavio: admin omentari: 0

​Izrazom face painting se označuje bojenje lica pri kojemu se na licu crtaju različiti motivi. Face painting je oblik body arta gdje se umjetnička djela slikaju izravno na ljudsku kožu. Za razliku od tetovaža i drugih oblika body arta, oslikavanje tijela je privremeno, traje nekoliko sati. Ovom tehnikom oslikavanja bavi se četrdesttrogodišnja Šejla Rihter iz Sarajeva. Šejla je završila Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a zatim Nastavnički Univerzitet u Mostaru. Radi kao odgajatelj preko 20 godina te zadnjih 13 godina, više kao hobi, radi kao dječji animator.Osim tehnike face painting Šejla se bavi slikanjem s drugim tehnikama i na različitim površinama. Za sebe kaže da je još od malih nogu jako kreativna te da je uvijek voljela da crta i slika. Od samog polaska u prvi razred osnovne škole znala je da će da upiše Srednju školu primjenjenih umjetnosti.  Nakon srednje škole život ju je odveo u drugom smjeru, ka njenoj drugoj ljubavi,  a to je rad sa djecom. Kao hobi, za svoju dušu i prijatelje nastavila je da se bavi slikarstvom.
Sa face paintigom susrela se prije nešto više od 13 godina i to je bila ljubav na prvi potez kista koja je do dana današnjeg samo još više rasla i jačala.
Šira javnost je prepoznaje po kvalitetu crteža kad je u pitanju tehnika face painting. Materijal koji koristi je vrhunske kvalitete, boje su specijalno namijenjene nježnoj dječjoj koži, antialergene su te nisu testirane na životinjama. Lako se uklanjaju vodom i sa malo baby sapuna ili vlažnim maramicama.
Pored animiranja djece koje, kada je u pitanju kreativni rad, uključuje face painting i modeliranje balona, u ponudi Šejla za sad  ima i :
-Oslikavanje trudničkih stomačića ( Belly painting )
-Oslikavanje zidova
-Slike na platnu rađene tehnikom akrilnog izlijevanja ( Fluid art )
-Razni ukrasni i upotrebni predmeti oslikani tehnikom tačkanja.
“U početku nisam r​​azmišljala o uspjehu. Bila sam sretna što sam otkrila svoj životni poziv a to je oslikavanje lica ili face painting koji je glavni dio mog animatorskog programa na dječijim zabavama”, odala nam je Šejla te dodala kako je njoj zaista od svega što radi najomiljeniji face painting, njime se najviše bavi i od njega ima najviše materijalne koristi.
Inspiraciju za face painting najviše pronalazi prateći osobe koje se bave istim vidom umjetnosti na društvenim mrežama. Prvenstveno su to youtube tutorijali koje prati jer želi ostati u trendu s aktualnim interesovanjima djece. Što se tiče oslikavanja zidova i belly painting to  radi po narudžbi kupca. Za ostalo inspiraciju najviše nalazi u orijentalnoj umjetnosti,  a mnogo voli i našu tradicionalnu ornamentiku koju često inkorporira u svoje slike.
Za narudžbe i svaki vid upita ljudi joj se javljaju putem društvenih mreža, a od nedavno svoj rad prezentuje i na sajmovima. Također ono što je za naš portal istakla Šejla je to da planira da registruje obrt te tim potezom očekuje da će da joj se otvore vrata ka još boljim i uspješnijim suradnjama.
Kao svoj poseban uspjeh izdvojila je uspješnu dugogodišnju saradnju sa mnogim firmama, agencijama, ambasadama, igraonicama, udruženjima, festivalima.
“Mislim da sam prva animatorica iz Sarajeva koja je počela raditi face painting na dječjim zabavama. U vrijeme kad sam ja počela to još niko nije radio. Jedina sam koja ima završenu školu primjenjenih umjetnosti a koja se bavi face paintingom na našim prostorima. Često mi se dešava da mi roditelji kažu da su bil na rođendanima gdje se djeci oslikava lice, ali da  crteže kao moje još nisu vidjeli”, ispričala nam je ova zaljubljenica u crtanje te dodala da je sve to izuzetno opušta, te da zna da zaboravi i na vrijeme i na sve probleme dok slika.
Međutim kad govorimo o oslikavanju lica, s obzirom da se radi na živom modelu, uglavnom na djeci koja baš i nemaju strpljenja da mirno sjede dok ih se oslikava, ponekad zna biti jako zamorno.
Šejlina poruka za kraj našeg razgovora bila je ta da se konstantno u svemu što radimo trebamo edukovati i usavršavati i nikako ne žaiti uložiti u kvalitetan materijal jer kvalitet je taj koji zadržaje korisnike/kupce naših usluga, a njene radove možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

Leave a Comment