Objavljeno: 17/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Ifeta Kumbarić dolazi iz jednog malog mjesta u Posavini, Odžak. Ima 38 godina, ekonomista po struci, a zaposlena u Centru za edukaciju i rehabilitaciju osoba s poteškoćama u razvoju, Kuća Nade u Odžaku. Našu pažnju privukla je heklanim torbama.

“Kreativnost je prisutna čitavih 38 godina u mom životu…od samog početka mog djetinjstva ruke su izrađivale mnogo toga. Moja majka je bila izuzetno kreativna duša, tako da sam ovo što sam danas naslijedila od nje. Negdje ovo sve danas što izrađujem jeste na neki način kako i zahvaljujući njoj, tako joj je nekim dijelom i posvećeno”, rekla je Ifeta.

Ispričala nam je da je prvu heklanu torbu vidjela kod njene kolegice, te  nakon nekoliko dana materijal potreban za izradu iste imala je u rukama i krenula u izradu. Za prelijepe torbe koje radi Ifeta je rekla da su one definitivno nešto što je obilježilo njen kreativni put.

U prvom momentu kad se Ifeta odlučila na izradu heklanih torbi mnogi su bili skeptični sa tom idejom, jer su smatrali da u maloj sredini u kojoj Ifeta živi takvo nešto ne bi moglo zaživjeti. No, Ifeta je jedna od onih osoba koje su pune entuzijazma vjerovanja u sebe, želje za uspjehom.  Njene prve torbe su na društvenim mrežama  su dobile ogromnu podršku i pohvale. Danas s ponosom može da kaže da iza sebe broji sigurnih 80 torbi izrađenih vlastitim rukama i potpisanih vlastitim inicijalima.

Osim torbi u asortimanu Ifetinog brenda možemo pronaći mnogo šta, od dekica svih veličina, kapa i šalova, do svega drugog za uređenje doma. Izrada korpica sa podlogom od drveta i bez kao i sl. Ifeta nije imala priliku da se educira u kreativnom smislu, sve je učila putem interneta. Kao njen najveći problem u kreativnom svijetu je taj što njenih bezbroj ideja stoji zbog nedostatka mogućnosti nabavke materijala.

Na samim početcima svog rada kako kaže nije ni slutila da će to što radi jednog dana biti na nivou koji ima danas. Jednostavno je iskoristila trenutak, osjetila potrebu da se krene baviti dodatnim hobijom, da iskoristi talent koji ima pa šta se desi. A desilo se baš ono o čemu nikako nije ni razmišljala, desio se veliki USPJEH na koji danas može biti ponosna.

“Torbe koje izrađujem od pamučnih traka u kombinaciji sa drvenim stranicama oslikanim po želji mojih kupaca. Kroz sam tok mog rada, povezala sam se sa dosta kreativaca, pomoću kojih dođem do samog izgleda torbe. Imam svoje žene koje mi izrađuju etikete za moje torbe sa mojim inicijalima, kao i one koje rade izradu stranica po torbi”, ovako nam je Ifeta ispričala po ćemu su njene torbe prepoznatljive i unikatne.

Najveća inspiracija su joj zadovoljni kupci. Istakla je kako je naprosto divno kad u gradu ugleda dame koje šetaju s torbama s njenim potpisom ili nakitom koji je ona napravila. Kako kaže, to je veliki podstrek za nastavak. Taj osjećaj je kako kaže jako teško opisati. Jer je neprocjenjiv, kada vidite što sve možete i dokle ustvari doseže Vaša mašta i kreativnost.

“Izrađujući torbe odem u neki svijet koji je samo meni znan. Svijet u kojem stvaram, ne razmišljam o brigama i problemima nego se jednostavno prepustim donoseći nove ideje, nove radove. U tim momentima, ne osjećam umor, u tim momentima prepustim maštu na volju”,dodala je na samom kraju našeg razgovora Ifeta, a njene radove možete pogledati na njenom facebook profilu.

Leave a Comment