Objavljeno: 22/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Likovna umjetnost (plastična umjetnost, prostorna umjetnost) je umjetnost koja kao oblik komuniciranja koristi likovni jezik.

Slikarstvo je likovna umjetnost oblikovanja plohe bojom (sve što nastaje umjetničkim slikanjem). Slikanje je postupak gdje se nečim nanosi mješavina pigmenta i ljepila na podlogu (plohu) stvara slika. Plohe i tehnike slikanja su različite: npr. plohi zida odgovara tehnika freske, drvenoj ploči ili platnu – tempera, uljene boje, papiru – akvarel, tempera, gvaš, itd. 

O svojoj ljubavi prema likovnoj umjetnosti, prema slikarstvu ispričala nam je Meliha Bićo Družić iz Zenice.

“Ja sam Meliha Bićo Družić, rođena u Zenici davne 1955.godine, rano djetinjstvo provela sam u Sarajevu, a po povratku u rodni grad ostala živjeti do danas u njemu. Osnovnu školu, srednju ekonomsku i višu komercijalnu školu završila sam u rodnom gradu. Prvo zaposlenje bilo je 1979. u Radnoj zajednici RMK, gdje sam radila do 1992.godine kada je ratno stanje promijenilo živote stanovnicima moje domovine, a tako i meni.

Od ranog djetinjstva ispoljavala sam dar ka kreativnosti, a već u prvim školskim danima posebno sam se isticala na polju likovne kulture, tako da je kroz moje školovanje želja za kreativnost bila sve izražajnija. I pored želje da poslije srednjeg obrazovanja upišem Akademiju likovne umjetnosti, nije došlo do ostvarenja i tako ostajem u ekonomskoj struci, ali to mi nije umanjilo volju i želju da se kreativno dopunjavam i kroz radni vijek.

Spletom životnoh okolnosti 2004.godine moja ljubav prema slikarstvu i bijelom platnu, počinje da se ostvaruje i nastaju moje slike jedna za drugom i dostižu broj od preko 250 slika. Moja kreativnost nema granica, pored slikanja uljanim bojama, željela sam se okušati i u drugim tehnikama, tako da sam uzela boje za svilu i pribor, tako su počeli moji koraci i druženje sa neobičnom i izazovnom tehnikom slikanja na svili slika, ešarpi, marama, oslikavanja odjevnih predmeta. Ni tu nije kraj mojoj znatiželji, tako da je kreativni put bio i u drugim tehnikama, slikanje na staklu, dekupaž tehnici, izradi unikatnih torbi za dame koje njeguju svoju osobnost, slikanje na kišobranima, nastavljam put i istraživanje zanimljivih tehnika.

Kroz moj razvojni put upoznala sam mnogo dragih ljudi i bilo je mnogo druženja na likivnim kolonijama od kojih posebno ističem:

  1. Žensku likovnu koloniju muđunarodnog karaktera tradicijskih vrijednosti na kojoj sam učestvovala deset puta, likovne kolonije po lijepoj Bosni i Hercegovini
  2. u Hrvatskoj, veliki broj kolektivnikh izložbi , učešća na Bijenalima minijatura
  3. u Italiji u gradu Milano sa akademskom umjetnicom iz BiH jedine smo uspješno prošle selekciju u Italiji na temu Ne rat molim
  4. zatim na Međunarodnim bijenalina minijatura u Tuzli gdje sam proglašena među deset najistaknutijih skulptora sa mojom skulpturom koju sam izradila od satnih zubčanika i drugih metala
  5. Kao aktivni član Našeg mosta 2019. godine putovala sam u Ukrajinu i kroz projekat Tandem radila sam sa osobama treće dobi tehniku enkaustike i slikanje akrilnim bojama na odjevnim predmetima.

Kreativnost je neiscrpna, biti zaljubljenik, uživati u izradi i davati dio sebe u svaki predmet koji radim je nešto što ispunjava mene, a posebno zadovoljstvo je kada moja slika ili neki od izrađenih predmeta nađu put do kupca, to je dodatna motivacija za dalji rad.

Svoje slike i druge kreativne radove izlažem u galeriji Našeg mosta, objavljujem na svom fb profilu kao i mojoj fb stranici. Moje bavljenje slikanjem i kreativnim radom je velika ljubav jer samo ono što se radi sa puno ljubavi daje i rezultat, smatram se veoma uspješnom jer moje slike su našle put u mnogim evropskim zemljama Austrija, Danska, Njemačka, Belgija, Norveška, Švedska pa i u prekookeanskim zemljama, to me čini sretnom, ispunjenom i ostvarenom. Zato nastavljam i radujem se novim izazovima”.

“U umetnosti, kao i u ljubavi, instinkt je dovoljan.”

Anatol Frans

Leave a Comment