Objavljeno: 08/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Odjeća za barbike može biti skupa, ali za dijete koje voli svoje lutke, bez njih jednostavno ne funkcionira. Međutim, mali se odjevni predmeti mogu brzo izgubiti i često ih treba zamijeniti. Kako biste uštedjeli na beskrajnim putovanjima do trgovine igračkama i ne bi trošili novac nepotrebno, za vas smo pripremili jednu priču iz Maglaja. Priča govori o Samiri Hrničić koja se bavi izradom odjeće za barbike kao svih drugih igračica barbi svijeta.

Samira Hrnčić iz Maglaja. Po zanimanju je proizvođač papira i celuloze. Majka je dvije prekrasne odrasle kćerke, supruga. Trenutno je nezaposlena. Bavi se heklanjem, pletenjem, šivanjem, vezenjem i pravim kutije od razglednica. Vodi blog koji se zove “Heklanje i ostali ručni radovi” i koji postoji već desetak godina.

Otkako zna za sebe bavi se kreativnim radom. Prvo su to bili gobleni i vezenje, kasnije je naučila da plete, hekla i šije. Ima svoju šivaću mašinu i povremeno se bavi i šivanje. Vezla je goblene, Vilerove po shemama, i one obične, plela džempere, kape, šalove, rukavice. Kad su njene  kćerke bile tog uzrasta da  se mogu  igrati sa lutkama, počela je da pravi sve ono što je lutkama neophodno. Pravila je kućice za lutke od kartona, šila kauče i krevete, pravila ljuljaške od štapića za sladolede… Ponekad su joj i kćerkice pomagale u izradi, pa je bilo zabavno, a imaju i lijepa sjećanja.

Kada ju je prije par godina nećaka, koja je trenutno u toj dobi da se igra sa lutkicama, zamolila da i njoj sašije haljinice za barbike, tako se javila ideja da ovaj put napravi nešto drugačije. Pošto je u međuvremenu dosta napredovala po pitanju heklanja i pletenja, odlučila je da ovaj put hekla i plete džempere, kape, šalove, ruksake, haljine, pa čak i pantalone za barbike. Iz tog pokušaja da obraduje jednu djevojčicu proisteklo je nešto mnogo veće.

Danas s ponosom Samira može pričati o stotinama različitih odjevnih predmeta za barbike, izrađenih od različitih materijala. Svaki njen rad je kako nam ističe  unikatan i skoro da ne postoje dva identična. Prilikom izrade koristi vunu i svileni konac, te često upotrijebi i neke neobične dugmiće, ili pomješa sjajni srebrni konac sa koncem neke manje upečatljive boje kako bih postigla određeni efekat.

Kada je tek počinjala da radi Samira nam kaže kako nije ni sanjala da će njen talenat s vremenom da napreduje do te mjere da ga može s ponosom pokazati bilo kome na svijetu. U vidu poklona, njeni heklani radovi obišli su veliki dio svijeta, od zemalja Balkana, preko Danske, Švicarske, Poljske, Australije…

„Ne znam da li se ono što radim može svrstati u domenu brenda. Sve što radim, radim prvenstveno za svoju dušu. Međutim, ono po čemu je to što trenutno radim  prepoznatljivo jeste da su to odjevni predmeti i modni dodaci za barbike, heklani i pleteni od svilenog konca i vune. Dakle, radi se o džemperima, haljinama, kapama, šeširima, šalovima, hlačama, ruksacima, kupaćim kostimima, minijaturnim pletenim čarapama, ponekom vjenčanicom“, ističe naša Samira

Kad je riječ o planovima za budućnost Samira ima u planu proširenje asortimana sa dosta novih i drugačijih radova s kojima planira obradovati sebe, a i sve one koji prate njen rad. Također nam je odala da kod nje ispiracija dolazi sa idejom, voljom i željom za radom.

Pitali smo Samiru da li je do sad u svom radu imala neki uspjeh koji je vrijedan pažnje i koji bi voljela podijeliti s našim čitateljima.

A ona nam je odgovorila ovako:“ Najljepši trenutak u mom radu bio je kada jedna djevojčica donijela crtež njenog druga iz razreda. Na crtežu je bio mali ruksak u raznim bojama. Dječak je zamolio da i on dobije ruksak koji izgleda identično kao taj na njegovom crtežu i potrudila sam se da izradim jedan ruksak gotovo identično onako kako je crtež predstavljao“.

U momentima dok pravi svoje radove  osjeća se opušteno i razmišlja o tome kako će to izgledati kad bude gotovo. To je smiruje. Ideja dođe sama, zatim slijedi izrada. Kombinuje različite boje, pazi da ima dovoljno materijala za izradu onoga što je zamislila.

Bitno je još spomenuti da se pored tih klasičnih ručnih radova Samira bavi i izradom kutija od razglednica i od kalendara, na kojima su gradovi, pejzaži ili cvijeće, a mogu biti porodične fotografije sa ogledalima. Njeni radovi mogu se pogledati na instagram profilu @mashta_handmade i na blogu „Heklanje i ostali ručni radovi“.

Samira na kraju razgovora poručuje:“Pokušajte spojiti ugodno sa korisnim. Divan je osjećaj obradovati nekoga sa poklonom koji je unikatan, ili prodati svoj rad, pa od istog novca kupiti još materijala za izradu novih radova. Ručni radovi su kao i čitanje knjiga uz sve obaveze predah. Ukoliko i napravite pauzu nastavi se bez problema, ali je privlačno kao i priča u knjizi od početka do kraja“.

Leave a Comment