Objavljeno: 12/11/2021 Objavio: admin omentari: 0

Bakrorez ili gravura je grafička tehnika duboke štampe u kojoj se u cinkovu ili bakrenu ploču oštrim udubljivačem, iglom, itd urezuje crtež, te se udubljenja ispunjavaju bojom. Otiskivanje se vrši u presi za duboki tisak pod jačim pritiskom. Crtež se tiska na posebnom grafičkom papiru koji je prethodno stajao u vodi. Pored linearne čistoće, ljepota bakroreza se ogleda i u reljefnosti crta koja nastaje zbog jakog pritiska prese, tj. ulaženja papira u sva udubljenja iz kojih preuzima boju.

Danas vam donosimo priču o Amri Mujić Šalaka velikom ljubitelju umjetnosti, prirode i životinja. Najdraža životinja joj je mačka. Amra Mujić-Šalaka (36 ), živi i radi u Sarajevu. Po struci je tekstilni tehničar konfekcionar, a još od malena ima vrlo zanimljiv hobi. U braku je već skoro punih 10 godina.

Amra se bavi crtanjem bojenjem i rezbarenjem raznih motiva na bakru.

„Neko ovo zove bakrorez, a ja pošto imam neke svoje „specijalne“ načine izrade zovem „Emocije kroz tuš i metal.“ ili drugim riječima prenosim emocije na metal, a u mom slučaju na bakar“, odala je Amra

Amra je neko kome su umjetnost i kreativno izražavanje ljubavi od malena dragi. Znala je sate i sate trošiti crtajući i prenoseći svoje emocije. Treba napomenuti i to da je u početku radila na aluminjskoj foliji da bi se poslije izvjesnog vremena odlučila za bakar i bakrorez.

Njeni početci u stvaranju biznisa vežu se za period još od prije nekih 8 godina, kada je odlučila svoje slobodno vrijeme posvetiti hobiju koji je kasnije prerastao u posao.

„Svake godine iskustvo je raslo, greške se ispravljale, novi izazovi se pojavljivali, te i dan danas ne mogu reći da sve znam i da sam sve savladala i smatram da uvijek može bolje“, rekla je za naš portal Amra.  

Kad je tek počinjala sa radom ni pomislila nije da će sve to prerasti u biznis, ali  s obzirom na obim prodaje i interakciju koju trenutno ima sa klijentima po cijelom svijetu može da se pohvali da je to što radi sve samo ne hobi. U fazi je priprema za svoju profesionalnu web stranicu. Radi nešto i na malom rebrendingu, ali željela je da to ostane iznenađenje.

Kada smo ju pitali po čemu je to njen brend prepoznatljiv rekla je sjedeće:“Emocije kroz tuš I metal” je prepoznatljiv po jedinstvenom načinu izrade I kombinacije tuša I bakra. Također po tome što je sve 100% ručni rad, te se nije desilo da iako na prvu neki motiv izgleda isti to definitivno nije I svaka slika, svaki rad je unikatan. Bosna I Hercegovina je posebna po bakru, a moj brend dodatno poseban.

Svoj rad opisuje kao unikatni ručni rad koji kao poklon drugima ili sebi je dugotrajan i efektan. Kažu da slika govori hiljadu riječi, a ako je to napravljeno na bakru moguće da u sebi ima I nešto bosansko, hercegovačko, tradicionalno, nešto naše.

Amrina najveća inspiracija u radu je to što zna da će svaki njen rad trajati. Da će dugo nekom biti na zidu, da će živjeti i proizvoditi emocije kod drugih ljudi.

Kao najveći uspjeh ističe to što ima klijente koji se po nekoliko puta vraćaju i naručuju slike za sebe ili za poklon.

Ono što osjeća pri izradi svojih radova Amra opisuje na slijedeći naćin:“Osjećam mir I spokoj. Smiruje me rezbarenje na način na koji to radim. Također znam osjetiti ukočenost u kičmi i ruci, ali, sve ima svoje dobre i manje dobre strane“.

Njene radove možete pogledati na Facebook stranici.

Leave a Comment