Objavljeno: 09/12/2021 Objavio: admin omentari: 0

Bosnić Merjem, supruga i majka dvoje djece. Završila je medresu 2013 godine. Za sebe kaže da spada u one osobe koje u svemu vide priliku za kreativno djelovanje, također istiće da je veliki optimist. Bavi se oslikavanjem posuđa, ali nam je otkrila kako se na tome ne planira zaustaviti.

Svoje početke I svoj prvi dodir s kreativnim svijetom Merjem opisuje slijedećim riječima:” Od malena sam prijatelj s kistom i bojom, voljela sam crtati, maštu iznijeti na papir i bila sam poprilično vješta u tome. Nisam nikad odlučno odredila koja me grana umjetnosti najvise oduševljava. Bavila sam se vezom, pravila tanjire od gline, volim da šijem, da slikam, ali je crtanje ono što me posebno opušta”.

U polju crtanja i oslikavanja isprobala je razne tehnike. Otkrila nam je kako ne voli vodene bojice, ali da su akrilne boje pravi raj za njene oči.

“Neke tehnike slikanja sam izučavala, slobodno mogu reći, po par godina, ali je nedostatak finansija za bilo kakvo ulaganje uvijek bio razlog da odustanem od svojih želja.”, istakla je Merjem.

U par navrata okušala se i sa dekupaž tehnikom, međutim, nije sebe pronašla u tome, jer kako nam kaže više voli slikanje slobodnom rukom. Dekupaž ju je dosta ograničavao u tome, obzirom da se morala prilagoditi motivima koje ima, a prilagođavanje  joj malo teže ide.

Na početku je radila isključivo za bliske ljude, one koji će testirati to i vidjeti kako se boja ponaša. Ništa nije znala o oslikavanju posuđa, osim da se boja peče. Tada su joj najveća podrška pored muža bile muževa majka i njena sestra. One su bivale oduševljene sa svakim novim radom, a muževa majka je Merjemi  bila dobronamjerni kritičar.

Nakon što bih podijelila poklone, zamolila bih ih da ju obavijeste kako ih služe ti tanjiri, pa se naša Merjem malo i razočarala jer bi  boja spadala. Odlučila je da ipak ode na koju edukaciju i tada zapravo otkriva da i ne zna baš mnogo.

Otkrila nam je kako nije baš imala želju da odjednom izađe na tržište, da postane poznata, jer iako je optimista, postoji doza straha da neće opravdati povjerenje kupaca.

“Veliki je put ispred mene, a ja sam tek zakoračila. Značajnu ulogu igraju i finansije, obzirom da je ovo za mene, pored dvoje djece, sporedna stvar koja je tek u povoju i u koju treba značajno ulaganje. Ali, obzirom da sam krenula od nule i dosta uložila dok nisam samo naučila i krenula ozbiljnije gledati na hobi koji se polako pretvara u mali posao, ja sam prezadovoljna”, rekla nam je Merjema.

Trudi se da bude prepoznatljiva po tome što uvijek uradi nešto novo i unikatno, nešto što nije već viđeno i da na prvu oduševi one koji posjete njenu stranicu. Radi po želji kupca ili joj oni prepuste da izmašta nesto za njih. Ono sto trenutno nudi su oslikane šolje i tanjiri, uglavnom šolje za čaj, manje šolje za ness ili fildžani. Međutim ne planira se na tome zaustaviti. U planu joj je da proširi asortiman, da ubaci neke novitete i da svako može naći ponešto za sebe ili za poklon dragoj osobi. Također kad pričamo o planovima za budućnost naša Merjem ih ima nekoliko a to su: organizovanje radionice za mlađe uzraste, kao i za stariju populaciju u mjestu gdje se nalazi, samostalna izložba ili učestvovanje na sajmu ručnih radova, te i  registracije obrta ako se posao bude razvijao u smijeru koji je sama sebi zadala.

Njena najveća inspiracija je njena porodica. Oni su joj vjetar u leđa i podrška kada naiđe težak period. U svaki rad uloži sebe. Istiće da je poseban i neprocjenjiv osjećaj kada završiš nešto što je rezultat rada tvojih ruku, te da to zaista poznaju samo oni koji rade na bilo kojem projektu u svom životu.

Njena poruka za Vas je:” Nemojte odustajati ako naiđe težak period. Živite svoj san, nemojte ga samo sanjati. Vaši snovi uljepšavaju tuđe živote i ispunjavaju tuđe sne”.

Merjemine radove možete pogledati na Instagram profilu @merjema.decoart, kao i na fb profilu Merjema Bosnic Kozlic.

Leave a Comment