Objavljeno: 28/11/2022 Objavio: admin omentari: 0

Admira Iličić iz Maglaja, diplomirani ekonomista, s radnim iskustvom u struci, ali trenutno bez posla u struci, javnosti je poznata po heklanim igračkama koje radi takozvanom amigurumi tehnikom.
Ideja da počne sa izradom heklanih igračaka desila se sasvim spontano dok je još bila u drugom stanju. Željela je svojoj djevojčici izraditi neku unikatnu igračku. Njena mama je u to vrijeme radila dekicu sa svoju unučicu, ali kako nene/bake smatraju da za njihove unučiće nikad nije dovoljno počela je da istražuje šta bi to još mogla da uradi za unuku. Na internetu je slučajno vidjela video koji pokazuje kako da se izradi zeko te je pokušala da uradi isto što je bilo uspješno. Admiri se taj zeko jednostavno svidio, a kako je već znala heklati od ranije odlučila je da i ona proba da uradi neku igračku za svoju djevojčicu koja treba da dođe na ovaj svijet.
U početku joj i nije baš išlo, bilo je lijepo, ali kako kaže kad usporedi tu igračku i igračke koje sad hekla vidi se razlika.
Igračku koju je uradila za svoju djevojčicu postavila je na svoj Facebook i Instagram profil nakon čega su uslijedile poruke sa pitanjima da li je igračka na prodaju i da li bi njima mogla nešto tako uraditi. Sto će reći da je Admirina prodaja igračaka započela od samo jedne uspješno napravljene igračke.
Igračke koje možemo naći u ponudi su: zeke, lutkice, Mali princ, lisica, lav i još mnoge druge, a ono što je obilježilo Admirin dosadašnji rad su mede i zeke sa haljinicama i po tome je prepoznatljiva.
“Meni lično omiljeni je medo, da li sa haljinicom ili neki sa nekim kao džemperom. Pošto u izradi igračaka imam pomoć mame, ona bi sigurno rekla da su njoj omiljene zeke sa haljinicama”, ispričala nam je Admira kad smo je pitali koja je to njoj omiljena igračka iz njene radionice.
Igračke radi pamučnim merceriziranim koncem, perive su u mašini i punjene vatelinom. Većinom su bez nekih dodataka koje bi dijete moglo otkinuti i progutati, ali i ukoliko treba recimo dodati ime sa nekim perlicama dobro ih pričvrsti koncem tako da se ne mogu otkinuti.
Njena najveća inspiracija je Pinterest kao i video zapisi na YouTube-u, a njena želja za neki naredni period je da se za njene proizvode čuje još dosta ljudi ne samo u njenom Maglaju, nego i u cijeloj BiH, pa i šire.
Dok radi svoje prelijepe igračke osjeća se kako kaže ispunjeno i zadovoljno, znajući da će se neko dijete obradovati toj igrački i da će ju dugo koristiti.
Narudžbe prima preko svoje Facebook stranice ili putem Instagram profila, Prilikom narudžbe kupci joj se većinom javi sa slikom onoga šta želi, da li u bojama u kojima se već radilo ili sa nekim svojim zahtjevima. S njima također dogovara i datum do kojeg igračka treba da bude gotova i način slanja. Kada bude gotovo pošalje fotografiju igračke kupcu da provjeri treba li nešto dodati ili oduzeti.

“Radite ono što volite i ono što vas čini ispunjenim”, poručila je na kraju razgovora Admira a njene radove možete pogledati na Facebook stranici te Instagram profilu.

Leave a Comment